Oranje kan met opgeheven hoofd naar huis

In een strafschoppenserie met Argentinië verloor het Nederlands elftal woensdag het uitzicht op een tweede WK-finale met Duitsland. Na een halve eindstrijd zonder treffers in de sfeervolle Arena de São Paulo (0-0) strandden eerst Ron Vlaar en later Wesley Sneijder op Sergio Romero, de keeper die door Louis van Gaal naar AZ werd gehaald. Daardoor besluit Oranje het toernooi zaterdag met een troostfinale tegen Brazilië, de meest ondankbare wedstrijd van de hele eindronde.

Van Gaal snapt niet waarom de FIFA de strijd om de derde plaats nog steeds niet van de agenda heeft gehaald. Een bronzen plak telt volgens hem niet voor een voetbalploeg. Bovendien loopt het Nederlands elftal nu de kans dat het met twee nederlagen afscheid moet nemen van het WK. Zijn spelers verdienen het niet om als een stelletje losers te vertrekken, vertelde de bondscoach.

In een soort schaakwedstrijd met een lage amusementswaarde maakten zowel Nederland als Argentinië nauwelijks aanspraak op een zege. Gonzalo Higuain miste na 75 minuten de beste kans voor de tweevoudig wereldkampioen. De eerste kans van Nederland liet tot de blessuretijd van de reguliere speeltijd op zich wachten. Arjen Robben stuitte echter op Javier Mascherano.

Teleurstelling

Vlak na de wedstrijd overheerste de teleurstelling bij iedereen van het Nederlands elftal. Toch was er ook al het besef dat Oranje er uit heeft gehaald wat er in zat. Eerst overleefde de formatie een groep met wereldkampioen Spanje (5-1), Australië (3-2) en het sterke Chili (2-0). Daarna volgde een spectaculaire inhaalrace tegen Mexico (2-1) en een zege na strafschoppen op Costa Rica.

Met vijf en soms wel zes of zeven spelers uit de eredivisie presteerde Van Gaal boven verwachting. Hij bedacht een meesterplan voor de kraker met titelverdediger Spanje en besliste de overige ontmoetingen steeds met wissels. Hij verdiende er de nieuwe bijnaam 'Van Geniaal' mee. Tegen Argentinië kreeg hij het voor elkaar dat Lionel Messi geen moment op de viervoudig wereldvoetballer van het jaar leek. Met dank ook aan de razendsnel van een liesblessure herstelde Nigel de Jong.

Het liefst had de bondscoach Tim Krul de strafschoppen laten keepen, net als tegen Costa Rica. Maar Van Gaal had al zijn wissels al gebruikt. Als laatste bracht hij Klaas-Jan Huntelaar voor de onzichtbare Robin van Persie, die daardoor niet de eerste strafschop kon nemen. Van Gaal kwam uit bij Ron Vlaar, omdat twee andere spelers bedankten. Uitgerekend de beste speler van Oranje faalde, waardoor zijn ploeg achter de feiten aanliep en na een tweede misser van Sneijder in de troostfinale belandde.