Oranje overtreft zichzelf in Brazilië

Met een ereronde en een staande ovatie van de overgebleven Brazilianen in stadion Nacional van Brasilia verliet het Nederlands elftal zaterdag als nummer drie van de wereld de mondiale eindronde van 2014. Oranje presteerde boven verwachting op het WK, maar toch won het verdriet over een gemiste finale het van de blijdschap over de veroverde derde plaats.

Het elftal van Louis van Gaal ging voor goud, maar veroverde brons. Dat is hartstikke knap als je naar het spelersmateriaal kijkt. Nederland voetbalde in Brazilië met vijf, soms 6 of zelfs 7 spelers uit de eredivisie, bepaald niet de beste competitie van de wereld. Een verloren strafschoppenserie in een doelpuntloze halve eindstrijd tegen Argentinië werd de ploeg noodlottig.

Tot aan die halve finale overtrof Oranje zich op het podium waar Louis van Gaal al zijn hele voetballeven wilde acteren. De ploeg overklaste in de tweede helft titelverdediger Spanje (5-1) en won op karakter van Australië (3-2). Daarna volgde een zege op het sterke Chili (2-0) en een spectaculaire inhaalrace op Mexico (2-1). Het stugge Costa Rica boog pas in de strafschoppenserie van de kwartfinale.

Schoonheidsprijs

Oranje won geen schoonheidsprijs In Brazilië. De formatie acteerde vanuit een gesloten defensie en gokte op de klasse van Arjen Robben, een van de beste voetballers van dit WK. Winnen, daar ging het om in Brazilië. Aanvallend en dominant voetbal was ook voor de evangalist van aanvallend voetbal die Van Gaal altijd was even van ondergeschikt belang.

Wat was er gebeurd als Van Gaal in de halve finale tegen Argentinië niet de tegenvallende Robin van Persie had gewisseld? Dan had Tim Krul de strafschoppen kunnen keepen, net als tegen Costa Rica. En dan had Van Persie misschien wel de eerste penalty benut. Nu opende Ron Vlaar met een misser en liep Oranje achter de feiten aan in de strafschoppenreeks.

Robben

Robben werd met 9 andere spelers genomineerd voor de gouden bal. Memphis Depay hoort bij de drie grootste talenten van het WK. Spelers als Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind en Georginio Wijnaldum zetten zichzelf op de mondiale voetbalkaart. Als er een trofee op het WK zou bestaan voor de beste trainer, dan zou Van Gaal hoge ogen gooien. Hij bedacht een meesterplan voor de kraker met Spanje en wisselde Oranje naar overwinningen op Australië, Chili, Mexico en Costa Rica.

Van Gaal smeedde ook een team dat twee dagen na de enorme teleurstelling tegen Argentinië in staat was om Brazilië te verslaan. De nieuwe trainer van Manchester United laat bovendien een ploeg na die zeker over twee jaar op het EK in Frankrijk nog kan presteren.