Brobbey tipt zijn boze coach om scorende spits niet te wisselen

Met twee doelpunten leverde Brian Brobbey een bijdrage aan de ruime zege van Ajax op Excelsior (7-1). "Ik had er wel vijf mogen maken", zei de 20-jarige aanvaller nadat hij tot 'man van de wedstrijd' was verkozen. "Die keeper van hen was goed. Maar ik denk niet dat hij nu blij is."

Brobbey verscheen pas voor de tweede keer in de laatste acht duels aan de aftrap voor Ajax. De spits was enigszins verbaasd dat niet hij maar Mohammed Kudus begin september aan het eerste duel met Rangers FC in de Champions League mocht beginnen. "Maar daarna scoorde Kudus bijna iedere wedstrijd. Dan is het logisch dat hij blijft staan", zei hij "Nu heb ik tweemaal gescoord. En een spits die scoort, die wissel je niet."

Ajax won voor het duel met Excelsior slechts eenmaal in zes duels. Dat kwam trainer Alfred Schreuder op veel kritiek te staan. De opvolger van Erik ten Hag kreeg onder meer het verwijt dat hij Dusan Tadic te lang op rechts had laten voetballen en weinig van zijn aankopen liet spelen. Ook zou hij zijn ploeg in de return onvoldoende aan Napoli hebben aangepast.

'We hebben tijd nodig'

Recordinternational Wesley Sneijder, tegenwoordig analist op televisie, ging best ver in zijn kritiek op Schreuder. Hij vond het vreemd dat Ajax woensdag niet met Brobbey en Kudus aan het verloren uitduel met Napoli (4-2) begon. Volgens hem zou dat wel eens te maken kunnen hebben met de invloed die Milos Malenovic, de zaakwaarnemer van Schreuder en Dusan Tadic, bij Ajax heeft. "Stel dat het wel zou lopen tussen die twee, dan was de discussie over Tadic wel klaar", zei hij over de aanvoerder die geschorst was voor het duel in Napels.

Brobbey had na het duel met Excelsior nog geen afscheid genomen van de aanwezige media of Schreuder meldde zich in de perszaal. De trainer had het bij een korte analyse van de wedstrijd kunnen houden en de heroverde koppositie van zijn ploeg in de Eredivisie kunnen aanstippen. Maar hij was vastberaden flink van zich af te bijten, op een manier die zijn voorgangers bij Ajax niet vaak hebben gedaan.

"Ik ben er klaar mee. Het is stemmingmakerij. We hebben heel veel geld voor Brobbey betaald, terwijl hij vorig jaar transfervrij is vertrokken", doelde hij over een transfersom van ruim 16 miljoen euro. "Hij is zes keer in tien competitiewedstrijden in de basis begonnen en verder ook in de Champions League steeds ingevallen. In zijn periode bij Leipzig heeft hij maar 252 minuten gespeeld. En mijn zaakwaarnemer heeft Ajax alleen maar geholpen omdat we na het vertrek van Overmars hier met weinig ervaren mensen waren. Dat heeft hij voor Ajax gedaan. We zijn elf spelers kwijtgeraakt, we hebben tijd nodig. Als ik de tijd niet krijg, dan moeten ze me maar ontslaan. Dat interesseert me dan ook niet. "