Doelman Cillessen over missen WK: alles zakt onder je weg

Het missen van het WK in Qatar doet veel pijn bij doelman Jasper Cillessen. De 33-jarige keeper van NEC kreeg vrijdag te horen dat hij niet is geselecteerd door bondscoach Louis van Gaal. "Dan wordt het even zwart voor je ogen en zakt alles onder je weg", zei Cillessen over het moment dat keeperstrainer Frans Hoek hem telefonisch vertelde dat hij is afgevallen.

"Ik had het WK als doel, maar helaas ga ik niet. Dat kwam hard binnen, deze had niemand aan zien komen. Dan moet je uithuilen, de knop omzetten, volle bak gaan en presteren. Gelukkig is me dat weer gelukt", zei Cillessen na het met 6-1 gewonnen duel met RKC Waalwijk.

De 63-voudig international, die bij een voorsprong van 2-1 een knappe redding verrichtte, kreeg in De Goffert veel steunbetuigingen van het publiek. Zo hingen in het stadion spandoeken met teksten als 'Jasper onze nummer 1' en 'Louis, zijn wij nou zo slim of jij zo dom?'. "Dat doet wel wat met je", aldus de emotionele doelman, die na afloop werd toegezongen. "Deze pijn gaat nog wel even duren. Ik heb de pijn van het gemiste EK nog steeds in mijn lichaam. Maar ik ga de WK-wedstrijden van Oranje wel gewoon kijken, dat heb ik tijdens het EK ook gedaan. Ik ben en blijf gewoon een speler van het Nederlands elftal. Ik heb de andere keepers gefeliciteerd en succes gewenst."

Niet in vorm

Van Gaal zei vrijdag bij de presentatie van zijn selectie onder meer dat Cillessen niet in vorm is. Ook suggereerde de bondscoach dat de NEC'er zich niet zo makkelijk kan schikken in een rol als mogelijke reservekeeper. "Tegen Sparta en Go Ahead Eagles was ik niet mezelf, maar tegen PSV en Cambuur heb ik goede wedstrijden neergezet. Ik was het dus niet volledig eens met de kritiek. Maar het heeft geen zin om te discussiëren. De keuze is gemaakt. Er is ook genoeg over gezegd en geschreven door iedereen. Er zijn dingen over mij geroepen die niet prettig zijn."

Cillessen was op het WK 2014 onder Van Gaal de eerste doelman. Aan een afscheid in de nationale ploeg denkt hij niet. "Ik ben pas 33 jaar. Het is aan de volgende bondscoach wat hij met me van plan is", zei de doelman over Ronald Koeman, die Oranje na het WK overneemt van Van Gaal. "Als mijn lichaam het volhoudt, ga ik nog wel een tijdje door." Hij verwees naar de wel opgeroepen Ajax-keeper Remko Pasveer. "Volgens mij is hij net 39 jaar geworden, dus ja."