Barcelona naar finale Champions League

Het 'Mirakel van München' is dinsdagavond in de Champions League uitgebleven. Zonder de geblesseerde sterspelers Arjen Robben en Franck Ribéry moest Bayern in de return tegen Barcelona ver boven zichzelf uitstijgen om alsnog de finale van het kampioenenbal op 6 juni in Berlijn te halen. Een enorme stunt, na de pijnlijke 3-0 vorige week in Spanje, zat er echter niet in, al deed de Duitse kampioen een moedige poging: 3-2.

Coach Pep Guardiola kreeg na de afstraffing in Camp Nou, waar hij als coach tussen 2008 en 2012 grote triomfen vierde, behoorlijk veel kritiek te verwerken. Onder anderen 'Kaiser' Franz Beckenbauer vond dat de tactiek van de Spaanse topcoach in de beginfase van het uitduel niet deugde. De eigenzinnige Guardiola stuurde dinsdag echter doodleuk hetzelfde elftal het veld in, opnieuw zonder de aanvallend ingestelde Mario Götze, en opnieuw weer met meer middenvelders dan verdedigers en aanvallers. De Duitse tactiek beviel Barça, eveneens met hetzelfde basisteam, best wel weer goed.

Op basis van wilskracht, passie en individuele kwaliteiten dwong Bayern nog wel een aantal serieuze kansen af. De Duitse doelman Marc-André ter Stegen van Barcelona verrichtte echter een aantal prima reddingen. Op de ferme kopbal van Mehdi Benatia was hij in de zevende minuut niettemin kansloos (1-0).

Snelle treffer

De snelle treffer van Bayern zorgde even voor een euforische stemming in het stadion. Zou het 'Mirakel van München' dan toch geschieden? De MSN-linie van Barça bleek echter niet af te stoppen. Zowel in de 15e als in de 29e minuut was de rolverdeling hetzelfde: voorbereiding Lionel Messi, voorzet Luis Suárez, doelpunt Neymar (1-2). Voor de Braziliaanse spits was de tweede zijn negende CL-goal, met de alom gevreesde MSN-lijn dit seizoen al goed voor 25 van de 28 treffers in de Champions League.

Zonder de licht aangeslagen Suárez begon Barça, met Pedro als vervanger, iets te rustig aan de tweede helft. Het karaktervolle Bayern bleef erin geloven en stapte door treffers van Robert Lewandowski en Thomas Müller toch nog met opgeheven hoofd van het veld: 3-2.