KNVB geeft nieuwe competitiestructuur vorm

De KNVB heeft de nieuwe competitiestructuur die volgend jaar wordt ingevoerd verder vorm gegeven. Heel wat rekenwerk blijkt vereist om te bepalen welke beloftenploeg in 2016 als twintigste club mag toetreden tot de Jupiler League. Niet alleen de resultaten van dit seizoen in de beloftencompetitie tellen mee, maar ook de prestaties in de afgelopen drie jaar én de resultaten van de onder 17 en onder 19 teams. Dat maakte de KNVB vrijdag bekend.

In de nieuwe Nederlandse voetbalpiramide, die per 2016-2017 wordt ingevoerd, komt een extra landelijke divisie tussen de twee betaaldvoetbalcompetities (eredivisie en Jupiler League) en het amateurvoetbal. Die landelijke divisie, met een promotie- en degradatiesysteem, zorgt voor een verbinding tussen de profs en amateurs. Een deel van de beloftenteams van alle betaaldvoetbalclubs stroomt volgend jaar ook in.

Jong Ajax en Jong PSV draaien al twee jaar mee in de Jupiler League, net als amateurclub Achilles '29. FC Twente trok zijn beloftenploeg na het afgelopen seizoen om financiële redenen terug, waardoor de Jupiler League komend voetbaljaar uit negentien clubs bestaat. De plek van Jong FC Twente wordt volgend jaar overgenomen door de nummer één op de eindranglijst van de beloftencompetitie. Almere City FC, Brabant United (bestaande uit RKC Waalwijk en FC Den Bosch), De Graafschap, FC Groningen, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, AZ en Achilles '29 doen daaraan mee.