Sparta na zes jaar terug in eredivisie

Sparta is terug in de eredivisie. Na een absentie van zes jaar verzekerde de Rotterdamse ploeg zich maandagavond van het kampioenschap in de Jupiler League. De manschappen van trainer Alex Pastoor versloegen op eigen veld Jong Ajax met 3-1. Met nog drie wedstrijden te spelen, is de oudste club in het Nederlandse betaalde voetbal niet meer te achterhalen voor de concurrentie. Pas in de slotfase van het nerveuze duel maakte Sparta aan alle onzekerheid een einde.

De sfeer zat er ruim voor het begin van de wedstrijd op het volgepakte Kasteel al goed in. De trouwe aanhang van Sparta snakte naar de langverwachte titel, het eerste kampioenschap van de roemrijke club sinds 1959. In de voorgaande twee duels met NAC Breda (1-1) en Helmond Sport (1-1) moesten de champagneflessen dichtblijven.

Tegen Jong Ajax mocht het niet meer misgaan. Met slechts drie punten uit de laatste vier wedstrijden was het voor Sparta ook de hoogste tijd om weer eens te winnen. Het was bovendien de eerste keer dat de Rotterdamse ploeg de kampioenskansen in eigen hand had.

Loris Brogno

Al in de achtste minuut leek Loris Brogno de thuisploeg van de grootste spanning te bevrijden. De Belg opende de score uit een voorzet van Paco van Moorsel (1-0). De ploeg van Pastoor kon die bemoedigende start daarna tot aan de rust geen passend vervolg geven.

Topscorer Thomas Verhaar (22 goals) kon nauwelijks in stelling worden gebracht. Jong Ajax, met onder anderen Daley Sinkgraven en Viktor Fischer in de gelederen, was voor de pauze nauwelijks gevaarlijk.

Wanhopig slotoffensief

Vol overgave begon Sparta aan de tweede helft. De verlossende tweede treffer bleef echter uit. Schoten van Verhaar leverden geen succes op en ook Van Moorsel verzuimde 2-0 te maken en dat kwam de thuisploeg duur te staan. Sinkgraven zorgde in de 73e minuut met een bekeken schot voor 1-1.

Sparta leek in het wanhopige slotoffensief zichzelf voorbij te lopen. Totdat Ryan Sanusi een vrije trap op de lat knalde en Michel Breuer in de rebound toesloeg (2-1). Invaller Sherjill MacDonald maakte kort daarna het luidbejubelde kampioensfeest compleet: 3-1.