Bondscoach Engeland onder vuur over illegale transfers

Sam Allardyce heeft zichzelf zwaar in de problemen gebracht. Volgens The Daily Telegraph is de nieuwe bondscoach van de Engelse nationale voetbalploeg niet vies van illegale transferpraktijken.

Journalisten van die krant deden zich in minimaal twee opgenomen gesprekken met Allardyce voor als Aziatische ondernemers die geld wilden verdienen met transfers van voetballers. Ze vroegen aan Allardyce of het mogelijk was de zogenoemde ´third party ownership´ te omzeilen in Engeland. Dat is een situatie waar, naast twee clubs nog een partij betrokken is bij een deal met een speler.

Dat is door de FIFA wereldwijd verboden, dus ook in Engeland. Maar Allardyce vertelde aan de undercoverjournalisten dat het wel degelijk mogelijk was. ,,Je kan die regels omzeilen met spelers uit heel Zuid-Amerika, Portugal, Spanje, België en heel Afrika”, antwoordde de bondscoach, terwijl hij niet door had dat het gesprek werd opgenomen.

Allardyce haalde de transfer van Enner Valencia naar West Ham United aan als voorbeeld. ´Big Sam´ was trainer van die club toen hij de Ecuadoriaan met behulp van een derde partij naar Londen haalde.

Allardyce liet zich tegenover de undercoverjournalisten ook laatdunkend uit over zijn voorganger Hodgson, die alle verslaggevers in slaap zou hebben gepraat. En Prins Harry zou overal zijn blote achterwerk maar laten zien, stelde de nieuwe bondscoach van Engeland.

De Engelse voetbalbond FA heeft nog niet gereageerd op het artikel dat dinsdag op de voorpagina van The Daily Telegraph verschijnt.

Allardyce volgde Hodgson op na het EK van afgelopen zomer in Frankrijk.