Oranje met derde zege naar kwartfinales EK

De Nederlandse voetbalsters hebben zich met klinkende cijfers geplaatst voor de kwartfinales van het EK in eigen land. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zette ook de derde groepswedstrijd, maandag in Tilburg tegen België, in winst om: 2-1. Na eerdere overwinningen op Noorwegen en Denemarken (twee keer 1-0) gaat Oranje als ongeslagen groepswinnaar naar de laatste acht. Zaterdag wacht in Doetinchem de nummer twee van groep B.

Het 'rampscenario' dat op de loer lag, met zes punten uitgeschakeld worden, bleek eigenlijk geen moment een serieus gevaar. Alleen in de openingsfase kende de ploeg van Wiegman problemen met de 'Red Flames', die in het Koning Willem II-stadion luidkeels werden aangemoedigd door zo'n 4500 landgenoten. Na zo'n tien minuten nam Oranje, dat meer voetballende kwaliteiten heeft, langzaam het initiatief over.

Veel Nederlandse aanvallen werden ingeleid door Jackie Groenen, geboren in Tilburg maar over de grens opgegroeid in het Belgische dorp Poppel. De veelzijdige middenveldster onderscheidde zich opnieuw met slimme loopacties en creatieve passjes. Groenen forceerde na 25 minuten, na weer zo'n handige loopactie, de strafschop waaruit de openingstreffer viel. Sherida Spitse bleef net als tegen Denemarken koel vanaf elf meter (1-0).

Aanvoerdersband

Spitse droeg de aanvoerdersband omdat verdedigster Mandy van den Berg was gepasseerd door Wiegman. Stefanie van der Gragt nam haar plek centraal achterin over. Met rechtsback Liza van der Most, die de zieke Desiree van Lunteren verving, kende de defensie nog een nieuw gezicht. Gelukkig voor Oranje bleek Lieke Martens maandag weinig last meer te hebben van de enkelblessure die ze vier dagen eerder had opgelopen tegen Denemarken. De linksbuiten was met haar snelheid en acties een plaag voor de Belgische defensie.

Martens bezorgde Oranje een kwartier voor tijd ook de winst, nadat Tessa Wullaert in de 59e minuut de stand gelijk had getrokken. Wullaert verraste keepster Sari van Veenendaal met een vuurpijl van grote afstand. Martens zorgde er echter voor dat Oranje zonder puntenverlies de laatste acht bereikte. Na een steekbal van Groenen schoot ze de bal via het lichaam van een verdedigster over de Belgische keepster: 2-1.