Advocaat denkt dat Nederland WK nog kan halen

Omdat opgeven nu eenmaal niet in zijn woordenboek staat, weigert Dick Advocaat te zeggen dat hij komende dinsdag voor het laatst op de bank zit bij het Nederlands elftal. ,,Niets is onmogelijk'', zei hij vlak na de te laag uitgevallen winst op Wit-Rusland (3-1). ,,Dus ook zeven keer scoren tegen Zweden niet.''

Advocaat probeerde zoveel mogelijk overtuiging in zijn stem te leggen. Maar diep in zijn hart zal ook hij beseffen dat zijn derde termijn als bondscoach hem niet heeft gebracht wat hij wilde. Het liefst had de gedreven Hagenaar pas volgend jaar na het WK in Rusland afscheid genomen. De onder zijn voorganger Danny Blind opgelopen schade bleek te groot om nog te repareren.

Hoe ver was Oranje gekomen als de inmiddels zeventigjarige Advocaat de hele WK-kwalificatie bondscoach was geweest? We zullen het nooit weten. Oranje sprankelde de afgelopen maanden zelden. Maar met de 'Kleine Generaal' op de bank verloor de ploeg alleen van Frankrijk (0-4). Luxemburg (5-0), Bulgarije (3-1) en Wit-Rusland (3-1) werden in de kwalificatiereeks verslagen, net als Marokko (2-1) en Ivoorkust (5-0) in oefenduels.

De eerste periode van Advocaat als eindverantwoordelijke bij het Nederlands elftal eindigde met een kiezelharde vrije trap van Branco, de Braziliaan die Oranje in de kwartfinale uit het WK van 1994 schoot (3-2). De tweede termijn van Advocaat was in 2004 over na de halve finale van het EK in en tegen Portugal (2-1). En nu is het Advocaat hoogstwaarschijnlijk niet gegund om volgend jaar op het WK voor het laatst afscheid van Oranje te nemen.

Alleen als Nederland dinsdag met minimaal zeven doelpunten van Zweden wint, dan blijft Advocaat de nationale ploeg in ieder geval tot en met de play-offs van volgende maand leiden. Lukt dat niet, dan stopt hij bij Oranje en komt er ook misschien wel helemaal een einde aan een lange trainersreis langs landenploegen als Zuid-Korea, Rusland, België, Servië, de Verenigde Arabische Emiraten en clubs als PSV, Zenit Sint-Petersburg, Fenerbahçe, Sunderland, AZ, Borussia Mönchengladbach en Glasgow Rangers.

De KNVB mag alweer op zoek naar een nieuwe bondscoach als Oranje dinsdag niet het schier onmogelijke presteert tegen Zweden. Advocaat deed al een goed woordje voor zijn assistent Ruud Gullit. Frank de Boer is vrij en als Everton blijft klungelen Ronald Koeman binnenkort misschien ook wel. Bij De Boer en eventueel Koeman is het de vraag of ze wel willen.