Oranje kan cashen in Gelsenkirchen

GELSENKIRCHEN (ANP) - Het Nederlands elftal kan maandag cashen in Gelsenkirchen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman heeft aan een gelijkspel tegen Duitsland genoeg om zich te verzekeren van de eerste plaats in groep 1 van de A-divisie in de nieuwe Nations League. Dat levert een bonus op van 2,25 miljoen euro.

Alle twaalf deelnemers aan de hoogste divisie van de nieuwe landencompetitie ontvangen van de Europese bond UEFA sowieso al 2,25 miljoen euro. Bij de vier groepswinnaars wordt dat bedrag verdubbeld. Tijdens de finaleronde in juni volgend jaar kunnen de inkomsten oplopen tot maximaal 10,5 miljoen euro. De winnaar van de Nations League verdient een bonus van 6 miljoen, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen. Het land dat als derde eindigt, wordt beloond met 3,5 miljoen euro. De nummer vier mag zich troosten met 2,5 miljoen.

De UEFA heeft de Nations League opgezet als vervanging van de vaak weinig aantrekkelijke oefeninterlands. Met Frankrijk en Duitsland zit Oranje in de poule bij de huidige wereldkampioen en de wereldkampioen van 2014.