Ajax krijgt uitzonderlijke kans in Turijn

Op bezoek bij veruit de beste ploeg van Italië wil Ajax een nu al bijzondere reis door het Europese seizoen met nog een bestemming verlengen. Het is nu of nooit voor de spelers van trainer Erik ten Hag in de return van de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Zo'n kans als in Turijn krijgen ze samen nooit meer.

Eigenlijk is het al ongekend dat Ajax met een begroting van pakweg 100 miljoen euro na het gelijkspel (1-1) van vorige week nog uitzicht heeft op een halve eindstrijd van de koningsklasse van het clubvoetbal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Paris Saint-Germain, Bayern München en Real Madrid, clubs die de gehele begroting van de rijkste club van Nederland zonder te aarzelen aan één speler uitgeven.

Maar bij Ajax valt dit seizoen alles samen. Dat kan eens in de zoveel jaar. Dan vormen uitzonderlijke talenten als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt plotseling een team met aanwinsten als Dusan Tadic, David Neres en Nicolaś Tagliafico. Daar moet je van genieten als supporter van Ajax. Want zoiets duurt kort en gebeurt niet vaak.

Kraamkamer

Clubs als Ajax kunnen hun beste spelers niet houden en zich verder versterken in het huidige voetballandschap met clubs van sjeiks en duizelingwekkende inkomsten uit sponsoring en televisiegelden. Dat lukte nog een beetje toen ook de rijkste verenigingen van Europa nog maar met drie buitenlanders mochten voetballen. Maar die geven nu al honderden miljoenen euro's uit aan een betrouwbare reservebank.

De Jong en zo goed als zeker ook De Ligt nemen over aan paar maanden afscheid, net als misschien wel Hakim Ziyech, Neres en Tagliafico. Directeur voetbalzaken Marc Overmars zal met een goed gevulde portemonnee op zoek gaan naar spelers die Ajax als een stapje hogerop zien. Want voor Nederlandse begrippen is de huidige koploper van de eredivisie ook kampioen geld uitgeven. Verder zullen er weer talentvolle jeugdspelers doorbreken. Zo gaat het al jaren in Amsterdam en heel soms staat er dan een team dat Real Madrid van de mat speelt.

Ajax als kraamkamer van het internationale voetbal. De club geniet respect in Europa, vanwege het verleden, de opleiding en de aanvallende speelstijl. De spelers van coach Ten Hag zijn brutaal, stralen plezier uit en verleggen hun grenzen. Steeds maar weer. Ze arriveerden in de groepsfase van de Champions League na drie kwalificatieronden en nu gaan ze er alles aan doen om hun club na 22 jaar weer eens naar de halve finale te brengen.