Voetbalsters zitten ineens bij de wereldtop

De hoogtepunten volgen elkaar snel op. Na het WK-debuut in 2015 en de Europese titel in 2017 zitten de Nederlandse voetbalsters nu bij de laatste vier op de mondiale eindronde. En volgend jaar wacht weer een primeur, met deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. "Wij zitten nu ook bij de wereldtop", concludeert bondscoach Sarina Wiegman. "Dat is best wel leuk om te zeggen. En vooral leuk om daarbij te horen."

De 'Leeuwinnen' hebben op eindtoernooien nu al elf wedstrijden op rij gewonnen. Zes op het EK van twee jaar geleden in eigen land en de teller staat nu in Frankrijk op vijf. En dat tegen landen van vijf verschillende continenten. Woensdag kan de zegereeks verlengd worden in de halve finale tegen Zweden. "Er wordt vaak geklaagd dat we niet ons beste voetbal spelen", zegt Vivianne Miedema. "Maar we staan wel in de halve finales van het WK. Dat had ik vooraf niet verwacht."

De voetbalsters van Wiegman weten dat ze nog beter kunnen. Soms laat Oranje het overtuigende spel zien waarmee het de Europese titel veroverde. Zoals zaterdag in de kwartfinale tegen Italië direct na rust, toen de kansen elkaar in rap tempo opvolgden. Voor rust had Oranje echter amper iets kunnen creëren, zoals het in de vorige ronde tegen Japan in de tweede helft diverse keren ontsnapte aan een achterstand.

Dromen komen uit

"We hebben wat momenten van geluk gehad", erkent Wiegman. "Maar de teamspirit en het vertrouwen in elkaar zijn zo groot. Ook als we wat minder spelen, kan er wat gebeuren. We gaan altijd voor de overwinning, we geven nooit op. Soms worden we teruggedrongen en hebben we het zwaar, maar we weten dat we op ieder moment een doelpunt kunnen maken. Die overtuiging zit in deze ploeg. Zo'n toernooi vergt veel van je, maar daar moeten we mee dealen. Winnen helpt, zeker in mentaal opzicht."

Vrijwel alles zit ook mee. De loting bijvoorbeeld, met drie groepswedstrijden in het noorden van Frankrijk die door duizenden Nederlandse supporters werden bezocht. De FIFA is maar wat blij met de reclame die de Oranjefans maken voor het vrouwenvoetbal. De ploeg van Wiegman treft het ook in de knock-outfase, waarin het aan de 'gunstige' kant van het speelschema zit. In de achtste finales tegen Japan werden de voetbalsters in de tweede helft weggetikt, maar ze wonnen toch dankzij een makkelijk gegeven strafschop in de slotminuten.

"De afgelopen 2,5 jaar is zoveel gebeurd, voornamelijk positieve dingen", zegt Wiegman. "Af en toe moet ik mezelf wel eens in m'n arm knijpen. Dan denk ik: wat gebeurt er nou? Klopt dit wel? Er komen allemaal dromen uit."