Inbraak bij Facebook: Begin vernietigende cyberoorlog?

Facebook gehackt. Eerder al Twitter. En wie weet waar allemaal nog meer. In Amerikaanse media wordt volop gespeculeerd: Is er  een grootscheepse aanval tegen doelen in de VS aan de gang? Moeten alle bedrijven die patenten en privacygevoelige data hebben extra op hun hoede zijn? De verklaring van Facebook is voorzichtig maar ook veelzeggend: Deze aanval stond niet op zichzelf. 'Facebook was not alone in this attack'.  Niet het enige slachtoffer dus. En waarschijnlijk ook niet het laatste. Cyber-experts waarschuwen er al jaren voor. Iedereen geniet van het gemak van alle geinige digitale gadgets. Bedrijven kunnen dankzij ICT veel efficiënter werken. Maar de prijs die we er met z'n allen voor betalen is enorm. Er komt een keer een geslaagde aanval die ons maatschappelijk en zakelijk verkeer kan verlammen. Onderschatten we het omdat het oorlogsvoering is zonder bommen en bloedvergieten? Onzichtbaar maar allesbehalve ongevaarlijk. Facebook noemt de aanval op hun systeem 'sophisticated'. Geen amateurs dus... Zit zo'n grote cyber-aanval er nu echt aan te komen? En zitten de Chinezen er weer achter? Het had een James Bond film van 15 jaar geleden kunnen zijn. Spannend maar (nog) niet erg realistisch. Maar de dreiging is nu wel angstwekkend reëel. Er zijn al veel meer sectoren van de economie die al getroffen zijn (energie, informatie-technologie, auto-industrie, ruimtevaart en de financiële sector). En wat te denken van het feit dat president Obama juist deze week nieuwe maatregelen tegen cybercrime aankondigde. Vast geen toeval. We ain't seen nothing yet...  

Bron(nen):   TheAtlantic  WashPost  WKBW  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. megasupernieuws

  De aanval was gericht op een mobiele afdeling van Facebook. Precies op het moment dat er belangrijk bezoek kwam kijken op die afdeling. Dit was dus met inside informatie bewust gedaan.

 2. grasspriet

  En wanneer leren bedrijven en overheden dat computers niet dusdanig te beveiligen zijn dat de info niet gehackt kan worden?

  Beiden blijven zo naïef en bedenken steeds weer dingen die 100% vertrouwd op techniek en telkens worden ze er weer met de neus ingewreven. Het EPD, de slimme meter, noem maar op. Zelfs een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen maar overheden en bedrijven doen het daarentegen ….tig x.

 3. knier

  Begrijp ik het goed?
  De wereld vergaat bijna omdat een veredelde vakantie kiekjes site en een site met de meest onbenullige”ik ga nu koffie drinken” verhaaltjes gehacked zijn?

 4. dezer

  Er zijn al veel meer sectoren van de economie die al getroffen zijn (energie, informatie-technologie, auto-industrie, ruimtevaart en de financiële sector)…..en daar hoort fb ook bij..

 5. Roeland.

  Mocht je niet “gehackt” willen worden dan is er maar 1 manier, namelijk geen verbinding met het internet.

Reacties niet toegestaan