Nu al datalek ontdekt bij mogelijke corona-app

Bij een van de zeven corona-apps, die kans maken om in Nederland te worden ingezet, is een groot datalek aangetroffen. "Dit is gewoon ontzettend amateuristisch", zegt een expert tegen RTL Nieuws.

Hij wil anoniem blijven, maar onderzoekt met andere experts de broncodes van de apps. "Er is zoveel mis met deze app, ik begrijp niet dat dit door de selectie heen is gekomen."

In de broncode van Covid-19 Alert, zoals de app heet, zijn gemakkelijk bijna 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden te vinden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt. 

"Wij hebben de code zo snel mogelijk openbaar gemaakt", zegt een woordvoerder van Covid 19 Alert. "In dat proces hebben we per ongeluk deze data online gezet." Een deel van de broncode is inmiddels offline, maar de gelekte data zijn nog altijd terug te vinden.

RTL Nieuws laat weten dat het datalek wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vandaag is de tweede ronde van het selectieproces. Het ministerie gaat kijken naar de presentaties van de apps.