Internetsnelheid bijna altijd lager dan waarvoor je betaalt

Miljoenen internetgebruikers in Nederland kijgen niet de snelheid die hun aanbieder belooft. In 95 procent van de gevallen zijn de prestaties ondermaats. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van de website Breedbandwinkel.nl onder ruim 50.000 internetgebruikers. Zeker 60 procent krijgt minder dan de helft van de beloofde snelheid. 'Consumenten krijgen in extreme gevallen nog geen 15 procent van waar ze voor betalen. Belachelijk natuurlijk!' Ook de Consumentenbond krijgt regelmatig klachten over tegenvallende internetsnelheid. Eurocommissaris voor Digitale Zaken Neelie Kroes gaat een onderzoek doen naar de snelheid van internet. In andere landen zou het nog slechter gesteld zijn met de behaalde snelheden dan in Nederland, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Volgens kabelaars gaat veel snelheid verloren, niet omdat het internet zelf te traag is, maar omdat er snelheid verloren gaat door het gebruik van wifi De meest betrouwbare snelheden worden bereikt met kabelinternet en met glasvezel.

Bron(nen):   AD      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Ik heb even snel op de websites gekeken van de grote aanbieders en ik lees overal dat het gaat om maximum snelheden. Volgens mij betaal je dus precies voor wat je krijgt.

  • JOHNN

   Oud nieuws. Het is net als met de benzineverbruik cijfers van je auto. Max. rendement als je hem in de garage op een rollenbank zet zonder de verlichting en hulpapparatuur aan, niet remmen en optrekken, en vooral met niemand er in.
   Gek genoeg werkt het daar in uw voordeel, u betaalt belasting volgens die utopische situatie.
   Zolang voor alle internet aanbieders dezelfde afwijking bestaat hebben we niets te klagen. Het is anders met die zogenaamde 14% bijtelling auto’s die zogenaamd veel zuiniger zijn dan uw middenklassertje.

   (in antwoord op Mo Meta)
  • Pietje_Precies

   NIEMAND heeft ooit de maximum snelheid gehaald. Is een beetje als een kilometerteller in de auto die tot 270 gaat en dat dan de maximumsnelheid noemen

   (in antwoord op Mo Meta)
   • Mo Meta

    Met glas haal je deze wel. Met adsl of de kabel moet je echt naast de centrale wonen inderdaad.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Divert

     Alleen bij ADSL speelt de afstand tot de centrale een rol. Zit je te ver van de centrale, dan gaat de demping en de signaal ruisverhouding van het signaal een rol spelen, waardoor een ADSL modem automatisch naar een lagere snelheid terugschakelt om nog zonder storing te kunnen werken.

     (in antwoord op Mo Meta)
     • Mo Meta

      Bij kabel speelt de afstand tot de wijkcentrale wel degelijk een rol. Deze is niet zo groot als bij koper, maar wel van wezenlijke invloed op de ruis op de lijn. En hoe hoger de snelheden worden op DOCSIS, hoe meer invloed de afstand zal hebben.

      (in antwoord op Divert)
 2. Prikker

  Yup, mijn abonnement zegt tot 20 Mb internetsnelheid, maar de max is 10 Mb.
  Strikt gezien hebben ze gelijk, maar toch…

 3. Jan Meijer

  Naar mijn gevoel kun je rustig stellen, dat er sprake is van misleiding: Wanneer je een voorstelling van zaken geeft, die uiteindelijk (al of niet gedekt door de kleine lettertjes) anders uitkomt, dan heet dat toch zo?

 4. Pietje_Precies

  WIFI thuis is inmiddels 300Mbps (802.11n) en is al mogelijk tot 1Gbps (802.11ac). ADSL misschien 20Mbps op papier. mooi verhaal van de kabelaars, slaat nergens op.

 5. Divert

  Dit verhaal is al stokoud. Al zolang er ADSL wordt gebruikt is al bekend dat de afstand van de gebruiker tot de centrale een rol speelt in de maximaal haalbare snelheid. Alle providers geven daarom ook netjes op hun website aan dat de snelheid een maximum is. Er wordt dus helemaal niemand misleid. Maar goed, die meneer van breedbandwinkel.nl staat weer even op de kaart, daar zal het wel om te doen zijn geweest,

 6. Divert

  In het oorspronkelijke artikel van het AD komt de WiFi opmerking van Ziggo en is volkomen terecht in dat geval. Ziggo levert snelheden tot 120 Mbps en dan spelen WiFi access points wel degelijk in rol in de snelheid. De meeste mensen hebben nog steeds een 802.11b/g access point staan en die dingen halen op papier 54 Mbps, aan daadwerkelijke doorvoersnelheid ongeveer 20 Mbps (WiFi is een half duplex medium). Daarnaast speelt bij WiFi ook nog eens mee wat de bezetting op de gebruikte kanalen is. Veel access points in jouw buurt die op dezelfde frequentie/kanaal werken hebbel allemaal invloed op de doorvoersnelheid van jouw draadloos netwerk. De enige echte snelheidstest is met een kabel aangesloten zijn op het modem/router van de provider.

  • Betweter

   Helemaal mee eens. Wifi is zeker de beperkende factor bij snelle internetverbindingen.
   Het is overigens vooral ADSL waar niet de beloofde/verwachte snelheid mee gehaald kan worden. Downloaden op een 60 mbits kabel aansluiting gaat gewoon op zo’n 7MB/s (7 megabyte = 56 megabits), dus prima.

   (in antwoord op Divert)

Reacties niet toegestaan