Aantal cyberaanvallen op smartphones neemt fors toe

Het gebruik van je smartphone wordt steeds onveiliger, zo blijkt uit een studie van Juniper Networks. Juniper Networks is een groot fabrikant van netwerkapparatuur voor internetproviders en andere grote zakelijke klanten. Het aantal cyberaanvallen neemt flink toe en blijft zich maar vermenigvuldigen. Vaak proberen cyberpiraten op verschillende manieren mensen op te lichten om aan extra geld te komen, maar ook industriële spionage is een voorbeeld van cyberaanvallen op je smartphone. Het afgelopen jaar (van maart 2012 tot maart 2013) vond er een toename in het aantal cyberaanvallen op smartphones plaats van maar liefst 614%. Het open besturingssysteem van Google, Android, wordt het vaakst getroffen door cyberaanvallen. Zo vinden 92% van alle cyberaanvallen plaatst op Android telefoons. Dit komt uiteraard ook doordat Android telefoons goed zijn voor een marktaandeel van 75%. Maar het geeft wel aan dat er geen sprake is van een strikt beveiligingssysteem: alle besturingssystemen hebben hun eigen zwakke plekken. Het grootste gedeelte van de cyberaanvallen komt uit China of Rusland. Vaak gaat het hierbij om kleine vormen van oplichting. Niet bestaande diensten die voor een klein bedrag worden aangeboden, zo klein dat de gebruiker van de smartphone vaak niet eens doorheeft dat hij extra betaalt. Verder worden cyberaanvallen ook soms gebruikt om bepaalde gegevens van bedrijven te verkrijgen. Via de smartphone van werknemers krijgt een internetpiraat dan toegang tot de geheime gegevens op een bedrijfsnetwerk.

Bron(nen):   De Morgen      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Percentages zeggen niks. Een stijging van 614% suggereert dat het van vrijwel helemaal nooit naar vrijwel nooit is gegaan. Android is trouwens heel veilig, tenzij je de beveiliging uitzet. En die mogelijkheid heb je ook. En als je de beveiliging uitzet, door te rooten, of alternatieve markets te installeren, dan loop je uiteraard meer risico.

    Het mooie van Android is dus dat je de mogelijkheid hebt om de veilige zone te verlaten. Maar als je dat niet wilt is er niks aan de hand.

Reacties niet toegestaan