Bluetooth in echte tand

De Universiteit van Taiwan heeft een noviteit die in september wordt gepresenteerd in Zurich: een tand met bewegingssensoren. Vooralsnog met een externe energiebron, later op batterijen waarbij de informatie door middel van Bluetooth wordt gedeeld. Stiekem roken en drinken en bij je tandarts of arts zeggen volhouden dat je gezond leeft, is er dan niet meer bij. De neptand kan unieke en minuscule mondbewegingen detecteren en zo ontdekken of de tandartspatient rookt en hoest, drinkt en spreekt en kauwt. Tijdens tests kon de 'slimme tand' in 93% van de gevallen juist interpreteren wat de drager van de tand exact uitvoerde. Na verloop van tijd zal de sensor in de neptand zo klein worden dat een kunsttand onnodig is, omdat de sensor gewoon in een echte tand kan worden geplaatst. Heel handig, aldus de onderzoekers, omdat zo onderzoek kan worden gedaan naar tandenknarsen en omdat liegende verslaafden tegen de lamp lopen bij hun arts.  

Bron(nen):   Nu      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Op naar de totale contrôle maatschappij.

 2. catchit64

  Wat een neptanden op de foto.

 3. Templein

  En wat nu?

  Krijgt de watching big brother dan nu de complete voltooiing?

  Krijg je straks voor een lagere ziektekostenpremie ook zo’n verplichte tand?

  Ook voor bepaalde banen? Managers die eisen dat je nooit verzuimt of anders daar de volle kosten van draagt? Zelfs bij flexwerk?

  Voor de zorgverzekeraar en de medici die moeten scoren voor hun ziekenhuis of andere medische praktijk? Als de verplichte tand laat zien dat je niet 100 % therapietrouw bent, of smokkelt met je alcoholverbod? Dan krijg je die medicijnen niet meer, of je moet alles zelf betalen? Of ze weigeren verdere behandeling? Registreren het in je patiënten dossier?

  Voor de thuiszorg bij ouderen? Wijkverpleegkundige krijgt digitaal overzicht van alles wat de tachtigjarigen naar binnen werken?

  In de Silicon Valley zijn er al meer van dit soort monitors uitgevonden. Het lijkt op een monster dat voortkomt uit de neoliberale cultuur. Tijd voor een gesprek over de relatieve therapietrouw is er niet meer, laat staan dat er nagedacht wordt over het moderne onbehagen van de bevolking en hoe daar mee om te gaan. Tenzij er aan te verdienen is of mee te scoren valt.

Reacties niet toegestaan