5 tips om te voorkomen dat je accu het begeeft in de vrieskou

De accu van je auto houdt niet van vorst. Sterker nog, het zal niet de eerste zijn die er gewoon de brui aan geeft als de temperatuur onder nul daalt. Deels kun je dat zelf voorkomen.

Vijf tips van AD.nl:

 1. Korte stukjes
  Het starten van de motor kost de meeste energie. De accu heeft dus liever dat je lange einden rijdt, zodat hij na het starten meteen bij kan laden. Heb je ook nog andere grootverbruikers aanstaan, zoals de radio of verwarming, dan gaat je accu nog sneller achteruit.
 2. Langparkeren
  Een accu wordt graag regelmatig even gestart. Zet je je auto wekenlang weg dan is het een goed idee om een druppellader met onderhoudsfunctie te gebruiken, zodat je accu geen schade oploopt én je gewoon kunt wegrijden als je dat wilt.
 3. Niet alles uitzetten
  Natuurlijk moet je de lichten uitzetten als je de auto uitschakelt, maar er zijn ook nog stiekeme stroomvreters waar je misschien geen erg in hebt, zoals dashcams, marter-alarmen, verwarmde stoelhoezen en losse 12-volt-accessoires. 
 4. Niet schoonmaken
  Ook een accu moet je af en toe poetsen anders kan er stroom weglekken. Vooral de accupolen en aansluitingen moet je goed schoonhouden, wil je kunnen blijven rijden.
 5. Negeren van signalen
  Dat je accu zijn beste tijd heeft gehad, kun je merken aan flikkerende koplampen bij het starten of een motor die maar nét aangaat als je de sleutel omdraait. Je kunt het checken door het dimlicht aan te zetten als je je auto start. Als dat al snel minder intens wordt, is de accu mogelijk niet meer zo krachtig.

Bron(nen):   AD