Aantal virussen op Android-smartphones stijgt spectaculair

Dat Android het populairste besturingssysteem is voor smartphones heeft voor de eigenaren ook nadelen. In 2013 is het aantal virussen voor Android-smartphones weer fors gestegen, zegt het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky in De Morgen. Al 2 jaar achtereen is het aantal computervirussen voor smartphones die op Googles Android-besturingssysteem draaien fors aan het stijgen, zegt het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky. In 2012 werd er al een record gehaald van 35.000 verschillende Android-virussen die wereldwijd circuleerden. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar was dat aantal al opgelopen tot 47.000 stuks. Tweederde van de gebruikers heeft, volgens een enquête van het bedrijf, antivirussoftware op zijn smartphone of tablet geïnstalleerd. Het grote aantal virussen heeft nog niet tot een massale uitbraak geleid, omdat er veel verschillende varianten van Android bestaan, schrijft De Morgen. Een virus dat schade aanricht op de ene variant doet niets op de andere variant. Maar individueel kunnen smartphonevirussen wel heel wat schade berokkenen. Het gaat vooral om malafide apps, die bijvoorbeeld de portemonnee van de gebruiker plunderen via zijn telefoonrekening: er worden sms'en gestuurd naar dure betaalnummers waarover de cybercriminelen achter de virus-apps het beheer hebben. Ook kunnen ze worden gebruikt om de gebruiker zijn wachtwoord op sociaalnetwerken of internetbankingsystemen te achterhalen.

Bron(nen):   De Telegraaf      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Een bedrijf als K@spersky heeft er financieel belang bij om te beweren dat er veel virussen in omloop zijn, Gerard Driehuis. Een journalist heeft dan de plicht om dergelijke beweringen tegen het licht te houden.

  • RhodBerth

   helemaal met je eens.
   In de praktijk zijn android virussen helemaal geen probleem omdat 95% van de gebruikers enkel gebruikt maakt van de Play Store, de toestellen niet root, en geen malafide apps installeert.

   Ik root wel en gebruik wel 3rd party apps en draai regelmatige alternatieve firmwares, en zelfs ik heb nog nooit een Android virus gehad. Vergelijk ik dat met PC virussen…. dan is er met Android gewoon absoluut nog geen enkel probleem.

   Behalve natuurlijk voor Kaspersky die graag anti virus software wil verkopen, en windows phone / ios liefhebbers die alles aangrijpen om Android zwart te maken.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. De Staatsburger

  Een bedrijf als K@spersky heeft er financieel belang bij om te beweren dat er veel virussen in omloop zijn, Gerard Driehuis. Een journalist heeft dan de plicht om dergelijke beweringen tegen het licht te houden.

Reacties niet toegestaan