Waarom Facebook gisteren urenlang platlag

Zo'n zeven uur lang lagen Facebook, WhatsApp en Instagram eruit. Er was iets mis met de technische systemen, waardoor de datacenters van het bedrijf niet meer goed met elkaar konden communiceren.

NOS-techredacteur Joost Schellevis: "Dat zie je altijd met dit soort dingen: of iemand heeft op een verkeerd knopje gedrukt of er zit een bug (een fout) in de software. Allebei een menselijke fout. Die fout leidde ertoe dat niemand het netwerk van Facebook meer kon vinden, doordat als het ware alle wegwijsbordjes richting het bedrijf van het internet waren verdwenen."

Het probleem kon ook niet snel worden opgelost, omdat medewerkers vanuit huis niet meer konden inloggen en sommigen zelfs het gebouw niet meer in kwamen omdat hun toegangspas niet meer werkte.

Belangrijke oorzaak waren problemen met het zogenoemde border gateway protocol (BGP). Het internet bestaat uit een gigantische hoeveelheid individuele netwerken, schrijft de NOS. Het border gateway protocol regelt dat al die netwerken elkaar kunnen bereiken.

Het probleem ontstond door een 'verandering van de configuratie van de routers', zo stelt het bedrijf. Door de update leek het voor het BGP alsof Facebook gewoonweg niet bestond. 

Het foutje heeft de grote baas Mark Zuckerberg ruim 5 miljard euro gekost.