Groot gapend veiligheidslek in Microsoft Explorer

Er blijkt in de meeste versies van Internet Explorer een veiligheidslek te zitten dat een computer tot willoos slachtoffer maakt van een aanvaller. Het gaat om Explorer 6 tot en met Explorerer 11; daarmee zijn praktisch alle gebruikers van de browser potentieel slachtoffer. Je wordt dat niet zo maar: je moet een besmette link aanklikken die je wordt toegestuurd. De criminelen gebruiken flash om de besmetting tot stand te brengen. Als je flash uitzet zijn de risico's dus voorbij. Microsoft zegt te werken aan een oplossing voor het lek. Vermoedelijk zal die oplossing niet gelden voor Windows XP. Dat operating system heeft nog 300 miljoen gebruikers, maar Microsoft is vorige maand gestopt met het onderhouden van dat systeem.

Bron(nen):   Wall Street Journal      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Makkelijkste oplossing op dit moment is dus gewoon geen IE gebruiken. Er zijn tegenwoordig zat alternatieven: Firefox, Opera, Chrome, noem maar op.
  Dat is dan tevens een definitieve oplossing voor XP gebruikers,

  • martijnhoekstra

   De definitieve oplossing voor XP gebruikers is stoppen met XP gebruiken. Als dit niet kan (omdat je specifieke hardware hebt die alleen XP drivers heeft, of dat je dure software hebt met een enkele licentie en geen upgrademogelijkheden) is het netwerkstekkertje er uit halen een redelijk alternatief. Maar dat zou voor maar heel weinig mensen nodig moeten zijn.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Natuurlijk is WinXP vervangen door Win7 of 8.1 de beste oplossing. Ik refereerde alleen maar naar dit specifiek browserprobleem, dat XP gebruikers alleen kunnen oplossen door af te stappen van IE.

    (in antwoord op martijnhoekstra)
    • martijnhoekstra

     Een XP computer moet gewoon niet meer aangesloten zijn op het internet, met welke browser dan ook.

     (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
     • IwanovKapotjeplov

      Tsja, dat is de ideale 100% oplossing. Helaas is de praktijk weerbarstiger en zijn mensen hardleers. Anders waren veel gebruikers niet zo lang bij XP gebleven en beginnen ze nu pas traag te bewegen omdat het niet anders kan.

      Je zult zien: op het moment dat er iets groots gebeurt door een lek in XP, dat wel in latere windows versies opgelost is, beginnen de laatste XP gebruikers hard moord en brand te scheeuwen en moet er ineens geupgrade worden. Iets met kalf, verdinken, put en dempen.

      (in antwoord op martijnhoekstra)
 2. jan bosscher

  welke dombo gebruikt nu toch nog iE

  • martijnhoekstra

   Ik! Af en toe. IE11 is een prima browser.

   (in antwoord op jan bosscher)
   • jan bosscher

    blijf slapen.

    (in antwoord op martijnhoekstra)
    • martijnhoekstra

     De enige browser die bij PWN2OWN (met EMET insgeschakeld) niet lek was – en met EMET ingeschakeld dit lek ook niet heeft. Doet het redelijk in standard complience met HTML5 en CSS3 (niet meer zo goed tegen FF29 of Chrome 33, maar al weer wat ouder dan beiden). Een goede development console, met name de hulplijnen van het box model doen het leuk in vergelijking met de chrome console en firebug. Ik zou niet weten wat je er op tegen moet hebben. Wat vind je er aan mankeren?

     (in antwoord op jan bosscher)
 3. Dead Silence

  Ik heb alleen maar vastlopers op IE, van versie 6 t/m 11. Met Chrome nergens last van.

Reacties niet toegestaan