Ken je deze crypto-apen al? Jaar geleden kostte ze nog 300 euro, nu miljoenen

Sindskort hoor je er niet meer bij als je geen NFT's hebt. En een van de bekendste non-fungible tokens, zoals de digitale kunst voluit heet, zijn de Bored Apes. In mei nog te koop voor 300 euro, nu miljoenen waard.

Komiek Jimmy Fallon, rappers Lil Baby en Post Malone, de band The Chainsmokers en basketballer Stephen Curry, allemaal hebben ze al een Bored Ape aangeschaft en gebruiken ze hem als profielfoto op Twitter. De plaatjes zijn niet goedkoop. Bekende veilinghuizen als Sotheby's en Christie's hebben al verschillende exemplaren geveild voor 2 tot 3 miljoen euro. Een gewone Bored Ape kost ongeveer 200.000 euro.

Bored Apes zijn zoals gezegd NFT's. Met een NFT kun je digitale kunst uniek maken door het bewijs daarvan op te slaan in de blockchain. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de eerste smiley of het eerste Twitter-bericht, maar er zijn ook hele series gecreëerd, zoals dus de Bored Apes. Er zijn er 10.000 in totaal. Die zijn samen 2 miljard euro waard. NFT's koop je met cryptomunten, meestal ethereum.

De Bored Ape Yacht Club, die de Bored Apes verkoopt, speelt slim in op de hype: de apen zijn een knipoog naar het cryptowereldje en pretenderen een digitale identiteit te zijn voor de koper. Ook zijn er allerlei exclusieve feestjes waar je heen mag als lid van de club.

Bron(nen):   De Standaard