Wat is beter: lezen op de tablet of van papier?

E-books worden in de Angelsaksische landen steeds populairder. In Nederland geven we toch nog vaak de voorkeur aan een echt boek. Maar echt goede redenen zijn daar niet voor. Uit onderzoek van Harvard blijkt juist dat e-readers aanzetten tot intensiever lezen. Ook kinderen met dyslexie zouden beter lezen van een scherm. Lerend lezen gaat dan weer beter met een echt boek, omdat het makkelijk is om te onderstrepen en aantekeningen te maken. Mensen lijken gemiddeld iets trager te lezen van een scherm dan van papier. Dit bevordert weliswaar het begrip van de tekst, maar ontmoedigt herlezen. Kinderen lezen dan weer wel meer als ze een e-reader hebben, dan wanneer ze alleen toegang hebben tot echte boeken. Dat komt enerzijds omdat ze de e-reader makkelijker overal mee naar toe nemen. Anderzijds voelen kinderen zich minder bekeken, omdat anderen niet kunnen zien wat ze lezen. Eigenlijk is er geen onderzoek dat echt concludeert dat een papieren boek beter is. Waarschijnlijk blijven mensen vooral van papier lezen, omdat ze dat zo gewend zijn.

Bron(nen):   Express.be      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  e-reader tablet !!!!!!

 2. ikookeven

  Niet mee eens. Ik denk namelijk dat een scherm (tv of tablet of pc) een bepaalde trilling geeft die energie vreet. Terwijl lezen van papier energie geeft.

  Alles is energie, daar zijn de geleerden het over eens. De trillingen van een scherm zijn ongetwijfeld energie vretend. Ooit lekker opgekikkerd gevoeld na tv kijken of lezen op een scherm? Ik in ieder geval niet. Wel bij het lezen van een boek.

  • kletsmajoor

   Die geleerden hebben het over natuurkundige energie, niet over esoterische “energie”.

   (in antwoord op ikookeven)
 3. Drevel

  Het voordeel van een reader ten opzichte van een tablet is dat er geen licht van het scherm straalt (minder vermoeiend) en het batterij gebruik is vele malen lager en het leest net als van papier.

 4. kletsmajoor

  Een punt waarop een boek beter is dan een e-reader is het ontbreken van DRM (Digital Restrictions Management). Iets simpels als het uitlenen van een boek of het tweedehands verkopen mag niet volgens de licenties waaronder e-boeken worden verkocht.

 5. Dead Silence

  Doe mij maar een boek. Nooit last van mijn ogen bij dit medium.

 6. Oh_Oh_SarCastro

  “Lerend lezen gaat dan weer beter met een echt boek, omdat het makkelijk is om te onderstrepen en aantekeningen te maken.”
  Nog geen PDFexpert uit de appstore geprobeerd?

 7. Janneke van Vught

  Ik heb ooit een e-reader gekocht voor de vakantie. Na 3 weken met dat onhandige ding ben ik weer overgestapt op mijn oude vertrouwde boeken die ik kan uitlenen zo veel als ik wil, die ik altijd kan lezen zonder te vrezen dat de batterij op is en die me gewoon lekker in een hoekje op de bank kan laten verdrinken in het verhaal. Heerlijk

Reacties niet toegestaan