Nederlands bedrijf maakt fotonische kwantumcomputer: 'Technologie kan ons leven veranderen'

Tech, AI, auto
donderdag, 29 september 2022 om 10:56
anp 451760199
Een bijzondere prestatie van een Nederlands bedrijf: Quix Quantum uit Enschede ontwikkelt een speciaal type kwantumcomputer voor het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut (DLR). Over vier jaar is de razendsnelle computer gebruiksklaar.
Technisch directeur Jelle Renema van het Twentse bedrijf werkt al twintig jaar aan de technologie vanaf zijn bachelor natuurkunde. "Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf een fotonische kwantumcomputer heeft verkocht", vertelt hij aan RTL Nieuws.
Een kwantumcomputer heeft in potentie veel meer rekenkracht dan een 'gewone' computer, vanwege de kwantumtechnologie. "De principes van een kwantumcomputer zijn fundamenteel anders dan bij een gewone computer", zegt Harry Buhrman, hoogleraar computerwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
De futuristische computer draait op qubits. Deze zijn niet binair (nul of één), maar kunnen meerdere dingen tegelijk doen. Hierdoor wordt de rekensnelheid enorm opgevoerd. "Met meer dan 50 qubits bereik je de magische grens, vanaf een bepaald punt gaat de kwantumcomputer dan veel sneller dan de allersnelste supercomputer", zegt Renema. "De computer die wij bouwen voor DLR heeft 64 qubits."
"Er zijn verschillende technologieën om een kwantumcomputer te bouwen. Bij ons wordt informatie overgedragen via heel kleine lichtstraaltjes, daarom heet het een fotonische kwantumcomputer", aldus Renema. De Nederlandse kwantumcomputer werkt bij kamertemperatuur, wat een groot voordeel is. Sommige qubit-platformen werken alleen onder de -269 graden Celsius.
Kwantumtechnologie heeft vele praktische toepassingen. Zo kunnen erg efficiënt nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, of betere batterijen voor elektrische auto's. DLR gaat het mogelijk inzetten voor AI-toepassingen in de ruimte. “Ik kan me zo voorstellen dat ze benieuwd zijn naar machine learning bij satellieten; dat zij dus zichzelf kunnen verbeteren."
Bron(nen): RTL Nieuws