Bang voor je baan? Zoveel kunnen robots ook weer niet

De robots komen en ze pikken al onze banen in. Zelfs minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher waarschuwde er onlangs voor. Maar zo'n vaart loopt het ook weer niet. Robots zijn nog lang niet slim genoeg. Ten eerste kunnen robots nog niet met de echte wereld omgaan. Van een nieuwe generatie robots verwachten deskundigen dat ze zich tussen mensen begeven. Martijn Wisse, robotonderzoeker aan de TU Delft: 'Industriële robots hebben we al dertig jaar. Ze functioneren in een wereld zonder mensen. In de echte wereld zijn onzekerheden en is de variatie in omstandigheden veel groter. Dat is het eerste probleem'. Ten tweede bewegen robots nog te langzaam en te stijf. Ze zijn vaak minuten aan het rekenen voor de bewegingen van hun ledematen, voordat ze een keertje gaan bewegen. 'Wij mensen doen dat heel anders', zegt Stefano Stramigioli in zijn Twentse lab. 'We plannen onze bewegingen niet nauwkeurig en passen onze spierspanning direct aan indien nodig. Wij denken dat ook robots zo’n variabele soepelheid moeten gebruiken'. De derde uitdaging voor de robotica is de prijs. Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven: 'Een robot met twee armen met zeven vrijheidsgraden, op een rijdend platform, kost al gauw 50.000 euro'. Er is dus nog een wereld te winnen voordat mensen echt van de arbeidsmarkt worden verdrongen door robots. Maar de technologie ontwikkelt zich altijd sneller dan je denkt.  

Bron(nen):   NRCQ      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  De ontwikkeling van de techniek gaat echter met een exponentiële snelheid. Het verschil tussen wat vorig jaar kon en wat met volgend jaar kan zal met een factor ‘x’ veranderen over een interval y, en niet een verschil van x over een interval y. Opeen is het er, en dan is het ook niet meer weg te denken.

 2. Vogelbeest

  Vroeger had je op een kantoor typekamers. Nu zijn er printers en kopieermachines. Geloof niet dat het tot structurele werkeloosheid geleid heeft.

 3. Hector

  Kulargumenten die in dit artikel worden aangehaald. Kijk even naar je eigen laptop, pc of smartphone. Kostprijs? Rekensnelheid?
  Hele assemblagelijnen zijn gerobotiseerd. En robots zetten auto’s heel wat sneller en efficienter in elkaar dan arbeiders. Ooit van Google’s zelfrijdende auto gehoord die inmiddels bijna de gehele planeet in kaart heeft gebracht in no-time? Die zelfrijdende bussen bestaan al ongeveer 10 jaar op Schiphol en brengen je van de lang parkeren parkeerplaats geheel autonoom naar de vertrekhal.
  Zelden zo’n knurfterig en ronduit dom artikel gelezen.

Reacties niet toegestaan