Facebook, de almachtige, weet straks echt alles van je

Er is al veel te doen geweest over de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook. De invoering ervan is een maand uitgesteld, maar 30 januari gaan de nieuwe voorwaarden echt in. En niemand komt er onder uit. Het sociale medium gaat vanaf eind deze maand standaard via je smartphone je locatie volgen. Ook traceert het al je surfverkeer, heeft het toegang tot al je contacten uit je adresboek en de data die je via bijvoorbeeld Instagram en Whatsapp verstuurt. Alles wat je deelt, mag commercieel worden gebruikt, schrijft Vlaamse zakenkrant De Tijd. Jouw foto's kunnen bijvoorbeeld ongevraagd bij advertenties worden geplaatst. De privacyvoorwaarden zijn niet helemaal nieuw, maar nog nooit zo onomwonden geformuleerd. Het Londense advocatenbureau Simons Muirhead & Burton omschreef de nieuwe voorwaarden onlangs als 'de meest opdringerige overeenkomst ooit gezien', met name omdat gebruikers al hun intellectuele rechten afstaan. Het moge duidelijk zijn dat de dataverzameling dient om adverteerders te behagen, die zo beter in staat zijn hun klanten te benaderen. Advertenties zijn de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf. Het probleem is dat iedereen die op het netwerk wil blijven, de voorwaarden moet accepteren. Wie software of apps installeert die je dataverkeer maskeren, moet er rekening mee houden dat de garantie op zijn smartphone vervalt. Ook de privacy-instellingen van Facebook helpen niet veel. Ze beschermen je vooral tegen wat anderen van je mogen zien. Het machtige sociale netwerk zelf mag je data gewoon gebruiken. Alleen Duitsland ontspringt de dans een beetje. Enige tijd geleden oordeelde de hoogste Duitse rechter dat Facebook een Amerikaans bedrijf is, omdat de meeste data zich in de VS bevinden en dat betekent dat de veel strengere Duitse privacywetgeving geldt. In andere Europese landen is bepaald dat Facebook, vanwege haar Ierse hoofdkantoor, een Europees bedrijf is en dus moet voldoen aan de soepelere privacywetgeving van Ierland. In Nederland is het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bezig met onderzoek naar de nieuwe voorwaarden. De privacywaakhond wil dat het sociale medium de invoering ervan verder uitstelt.  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Nah, heb geen FB. Heb wel Whatsapp trouwens. Ze doen maar. Heb zo’n vermoeden dat ze mijn foto’s niet gaan gebruiken voor advertenties…

  Aardig docuutje hierover:
  http://www.imdb.com/title/tt2084953/
  http://tacma.net/
  https://www.youtube.com/watch?v=wt9OAGoRYl4

  Staat ook op Netflix.

  • harrr

   Whatsapp heb ik dezelfde dag dat het door die suikerberg werd gekocht van me telefoon geflikkerd..
   Toedeliedokieeee

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Overseas

  Gewoon locatiegegevens uitzetten helpt al veel. en niet je eigen naam gebruiken uiteraard.( maar een nick waar je vrienden je van kennen).

  Dat doen steeds meer mensen. Zo wordt fb vanzelf waardeloos. Turbo Short fb! Grijp Mark Zuckerberg bij de ballen!

 3. RhodBerth

  Het is nogal logisch dat een bedrijf als Facebook jouw content commercieel mag gebruiken. Als ze dat namelijk niet zou mogen doen zou ze jouw foto’s niet eens mogen laten zien aan de personen met wie jij ze deelt…. want het tonen van foto’s die jij deelt aan jouw vrienden is al een commerciële activiteit.

  Die onzin alsof facebook onze foto’s zou willen gebruiken in reclame uitingen de grootste onzin die er bestaat.

 4. nakkie

  heel eenvoudig: VERWIJDER JE FB app uit je mob.telefoon ; als je kunt/wilt: gebruik je FB alleen op je laptop,met een speciaal voor Fb gemaakte email….kortom: scheid FB en de rest (email, tel.contacten,etc )

Reacties niet toegestaan