Bankpas nog dit jaar overbodig

Binnen een jaar kan iedereen met een smartphone betalen. Banken werken aan apps, waarmee kan worden afgerekend door de telefoon tegen een terminal te houden. Betalen met een pasje blijft ook mogelijk. Rabobank is de eerste. Over een paar weken kunnen mensen op twee typen Samsung-telefoons bedragen tot 50 euro direct betalen met de Rabo Wallet. Voor hogere bedragen is een pincode nodig, die ingetoetst wordt op de telefoon. Rabobank noemt het systeem 'je portemonnee in je mobiel' en verwacht in eerste instantie 100.000 gebruikers. Dat zullen er meer worden als de app door meer telefoons wordt ondersteund. Via de app krijg je tevens de kassabon en je klantenkaarten. Ook ING verwacht dat haar klanten voor het einde van het jaar contactloos kunnen betalen. Of er wordt onderhandeld met Apple wil de bank niet zeggen. In de VS kunnen iPhone-bezitters al met Apple Pay afrekenen.

Bron(nen):   AD      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Lex

  Dus de consument word verplicht om een dure smartphone te aan te schaffen die geschikt is om mee te kunnen betalen.

  En dat zijn zeker niet de goedkope modellen van €49,- Het klinkt misschien raar, ik heb een simpele goedkope Nokia mobiele telefoon om mee te bellen en om gebeld te kunnen worden. Bovendien zit er ook nog eens zaklampje in.

  Al de overige onzin heel leuk maar wat moet ik er mee? Ze geven mij maar een normale pinpas.

  Ik heb hier niet om gevraagd als ze mij min of meer verplichten om op deze manier te gaan betalen dan zullen ze met een oplossing moeten gaan komen liefst een gratis oplossing.

  • Jannie Ooms

   Ik ben het helemaal eens met de door jou uitgesproken vrees dat we op den duur verplicht worden een smartphone aan te schaffen, alleen om de grootbanken van dienst te zijn. Ik hou me bij de pinpas.

   Ik heb overigens een nóg goedkopere Nokia. Onlangs de oude van 9 jaar oud vervangen door een nieuwe van 15 euro. Bij de Kijkshop. Geen toeters en bellen: gewoon een mobiele telefoon.

   (in antwoord op Lex)
   • Lex

    Deze manier van betalen scheelt de bank enorm in de kosten, ze hoeven hun klanten nu geen pinpassen meer te geven als ze elektronisch met hun mobile telefoon kunnen betalen.

    Weet je wat het is met al die banken. Ze halen je binnen met goedkope en gratis diensten, Diensten die voorheen gratis waren daar kun je nu voor gaan betalen. Stukje bij beetje gaan ze de prijzen verhogen.

    Ik kan mij nog wel herinneren dat alles gratis was bij de bank.

    Lex

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Divert

     Gratis bestaat niet, Lex. In het verleden verdienden banken geld aan o.a. valutering, dat is tegenwoordig verboden. Ook verdienden banken geld aan wisselkoersen, terwijl ik tegenwoordig gratis euro’s kan pinnen het het buitenland.

     (in antwoord op Lex)
     • asju

      en over 20 jaar kan je zeker betalen door met je vinger te scannen ……………..

      (in antwoord op Divert)
  • Guest

   Overbodig betekend niet dat het niet meer bestaat. Een pen is ook overbodig, bestaat ook nog.

   (in antwoord op Lex)
  • Burgermans

   Niet in paniek raken, Lex. Je wordt helemaal niet verplicht een smartphone aan te schaffen. Het is een extra dienst voor mensen die al een smartphone hebben.

   (in antwoord op Lex)
  • Claudia

   Vind dit heel wijs van Lex
   Bellen en gebeld worden
   dat is de kwestie
   En een lichtje om in deze duistere wereld te kunnen schijnen

   (in antwoord op Lex)
 2. Tegendraads

  Geef mij maar gewoon cash. Dat pakken ze je niet af en is helemaal van jou, in tegenstelling tot je tegoed bij de banken. Helaas is het door de staat en de banken bijna criminieel gemaakt om cash zaken te doen of een grote cash positie aan te houden. Zoiets wordt gelijk als verdacht gezien.

  • Divert

   Dat is vreemd. Ik heb geld op een bank staan, maar bij mij is dat nog nooit afgepakt. Bij welke bank zit jij?

   (in antwoord op Tegendraads)
   • IwanovKapotjeplov

    Stel deze vraag maar eens aan rekeninghouders van Cypriotische banken die daar een behoorlijk bedrag hadden staan tijdens de bail-in.

    (in antwoord op Divert)
   • Jannie Ooms

    Over cash geld betaal je geen vermogensheffing van 1,2%, als je dat niet opgeeft. Nu de rente rond de 1% ligt, is het cash opnemen van je geld een aantrekkelijk idee. Ook voor woningovervallers met getint uiterlijk, helaas. Dat dan weer wel.

    (in antwoord op Divert)
    • Els Kronenburg

     Wat dat getinte uiterlijk hier nu mee te maken heeft, is me een raadsel.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
     • Jannie Ooms

      Je hebt gelijk. Ik had moeten zeggen: getint, of met oosteuropees uiterlijk. Dat soort mensen speelt namelijk wekelijks de hoofdrol in Opsporing Verzocht. Dat tuig is er de oorzaak van dat ik ‘ s avonds de deur niet meer durf open te doen.

      (in antwoord op Els Kronenburg)
     • Els Kronenburg

      Tja, blank tuig steelt meer in het groot, dat valt je waarschijnlijk wat minder op.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • DoubleUC

      Ooit eens naar Opsporing Verzocht gekeken? Zou je eens moeten doen, dan weet je precies wat Jannie bedoeld.

      (in antwoord op Els Kronenburg)
     • Els Kronenburg

      Ooit wel eens naar daders van witte boordencriminaliteit gekeken? Oplichters bij banken en zo? Dan krijg je een heel ander beeld. ‘t Is maar net wat voor soort misdaden je onderzoekt. Maar los daarvan vind ik een verwijzing naar huiskleur in dit verband totaal overbodig.

      (in antwoord op DoubleUC)
     • DoubleUC

      Gelukkig is de gemiddelde gekleurde dader een stúk gewelddadiger en wreder dan een doorsnee witte boord. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft…

      (in antwoord op Els Kronenburg)
     • Els Kronenburg

      Ook dat is maar net hoe je kijkt. De bergen vergiftigd afval die keurige bedrijven overal in de wereld illegaal rondstrooien, maken per saldo heel wat meer slachtoffers. Om maar één voorbeeld uit vele te noemen. En al die keurige banken en verzekeraars hebben heel wat meer financiële schade aangericht. Er was gisteren een leuke uitzending over de voortwoekerpolis … ook een mooi voorbeeld van heel erg schadelijke witteboordencriminaliteit die nog altijd niet wordt vervolgd. Ik weet zeker dat daar meer lezers hier grote schade van hebben ondervonden, dan van die daders waar jij het over hebt.

      (in antwoord op DoubleUC)
   • Tegendraads

    3 voorbeelden hoe jouw geld toch niet van jou is:

    A. Wanneer de bank in zwaar weer zit is jouw geld collateral voor schuldeisers. Denk aan Cyprus of andere vergelijkbare zaken.
    B. Wanneer jij een meningsverschil met de belastingdienst hebt, dan is het weg voor je er erg in hebt.
    C. Wanneer iemand vind dat zij er recht op hebben kunnen ze er ex-parte beslag op laten leggen.

    (in antwoord op Divert)
 3. Diederdick

  En het punt is, volgens mij, contactloos betekent dat zaken kunnen worden gescand en misbruikt. Bovendien is een telefoon makkelijker te traceren (en wellicht te stelen) dan een bankpas. Wat moet je als je batterij uitgeput is?

  Zal vast een heel innovatief systeem zijn maar voorlopig blijf ik bij mijn oude bankpas.

 4. RP Geniet

  ga niet via mijn smartphone betalen punt…. (of 4)

Reacties niet toegestaan