Waarom computerwachtwoorden binnenkort verleden tijd zijn

Mogelijk zijn al die verschillende ingewikkelde wachtwoorden voor e-mail, social media en allerlei andere websites met Windows 10 verleden tijd. Microsoft heeft in een blogpost aangekondigd dat er aan Windows 10 software is toegevoegd, waarmee je toegang krijgt tot online accounts door middel van oogscans en vingerafdrukherkenning. De biometrische identificatie door het zogenaamde FIDO-systeem (Fast Identity Online) zorgt voor een veel betere beveiliging online. Het betekent dat gebruikers zonder wachtwoord toegang kunnen krijgen tot onder meer Outlook en OneDrive. FIDO wordt op dit moment ondersteund door bedrijven als Google, PayPal en Bank of America. Een aantal laptops en de iPhones 5s en 6 maken al gebruik van het scannen van een vingerafdruk voor toegang tot hardware. Proefgebruikers van Windows 10 testen nu de identificatie-software. Er gaan geruchten dat de nieuwe Windows-versie al in april op de markt komt, maar dit is nog niet bevestigd door Microsoft. Eerdere berichten spreken van herfst 2015.

Bron(nen):   The Independent      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Er is een heel andere reden waarom passwords verleden tijd zijn. De combinatie van de samengestelde kracht van computers en de verbeterde kraaktechnieken en is tegenwoordig maken het kraken binnen enkele jaren zo makkelijk dat wachtwoorden eigenlijk een achterhaalde techniek zijn.

  • Windows 8

   “het kraken binnen enkele jaren zo makkelijk” bron?

   (in antwoord op Tegendraads)
   • FritsB

    Tegendraads bedoelt “voor hackers en andere beroepsmatige inbrekers”. Daar hoef je geen bron voor te hebben, dat ligt voor de hand: er is nu al software en computerkracht genoeg bescjikbaar. Voor de gemiddelde particulier blijft het een hele kluif.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Velo-Ci-Rap-Tor

     Dat snapt een sukkel als Windje8 niet, want deductief vooruitdenken kan hij niet.
     Als hij iets niet snapt of hem niet bevalt eist hij een bron.
     In stilte zelf nadenken en zwijgen is iets wat hem onbekend is, hij moet en zal overal zijn mening over verkondigen en rond de klok van vier drinkt hij een paar blikken bier en dood de rest van de avond ook weer hier.

     (in antwoord op FritsB)
    • Windows 8

     http://xkcd.com/936/

     (in antwoord op FritsB)
    • Tegendraads

     Je bedoelt dat 99% van de mensen geen weet hebben van de gevaren, maar gewoon maar wat doen, en dat de softwarefabrikanten er mee weg komen omdat er zo veel onwetendheid is?

     Ik ben wel benieuwd wat mensen zouden doen als elke download van een programma met de waarschuwing: “Lekken in software kunnen invloed hebben op uw banksaldo” zou staan.

     (in antwoord op FritsB)
     • FritsB

      Dan gaan de handen in het haar. Zelf houd ik mijn banksaldo zo klein mogelijk; zoveel benul heb ik er wel van om mijn 76e. En de rest onder de matras is bij de huidige rentestand niet eens zo’n slechte optie :-).

      (in antwoord op Tegendraads)
    • Windows 8

     Zelf al gelezen ?
     “While it took only hours to brute-force all passwords from one to six characters, it would have taken Gosney days, weeks, or even years to brute-force longer passwords.”

     ” …even years …”

     (in antwoord op Tegendraads)
     • Tegendraads

      sinds dien zijn er een paar lekken geweest waardoor het aantal te makkelijk kraken passwords met een orde van grootte is toegenomen. Die komen allemaal in de te gebruiken dictionaries.

      MD5 dient slechts als een voorbeeld. Je kan ook andere hashes berekenen natuurlijk….

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Niet nodig, zit in sector.

      (in antwoord op Tegendraads)
     • Tegendraads

      De Troll sector zeker? Je komt niet echt snugger over, en al helemaal niet geïnformeerd.

      (in antwoord op Windows 8)
  • Windows 8

   “A group of hackers managed to get around it only a day after the launch by making a fake finger from a photograph of a fingerprint left on a glass surface.”

   http://xkcd.com/936/

   (in antwoord op Tegendraads)
  • Velo-Ci-Rap-Tor

   Ga dit eens lezen.
   Het wordt weldra een heel ander spel.

   http://jeremykun.com/2014/12/15/the-quantum-bit/

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Tegendraads

    Ja, biometrie heeft ook zijn nadelen. Ik denk zelf dat hardare sleutels de toekomst zijn hoewel daar ook haken en ogen aan zitten.

    (in antwoord op Velo-Ci-Rap-Tor)

Reacties niet toegestaan