Nieuwe docu Steve Jobs: ‘Hij was meedogenloos en wreed’

Steve Jobs maakte Apple groot en liet de wereld genieten van geweldige producten, maar het was ook een moeilijke man. En vooral dat laatste komt uitgebreid aan bod in de nieuwe documentaire 'Steve Jobs: the Man in the Machine', schrijft Vlaamse krant De Morgen. 'Achter de schermen kon Jobs meedogenloos, bedrieglijk en wreed zijn', begint regisseur Alex Gibney. Hij sprak met belangrijke personen in het leven van Jobs. Er volgen verschillende anekdotes. Zo verkocht Jobs ooit een videospel aan Atari voor 7.000 dollar dat was ontwikkeld door Steve Wozniak. Hij zei tegen zijn goede vriend dat hij er maar 700 voor had gekregen en gaf hem daar keurig de helft van. Toen ex-geliefde Chrisann Brennan aan Jobs vertelde dat ze zwanger was van hem, hield hij jarenlang vol dat dit onmogelijk was. 'Die ziedende woede. En dan als een tiener de kamer uitlopen en de deur dichtslaan.' Pas na een vaderschapstest, betaalde hij alimentatie: 500 dollar per maand, terwijl hij 20 miljoen dollar waard was. Dan is er nog het gesprek met Daniel Kottke, twaalfde werknemer van Apple en ooit Jobs' beste vriend. Maar Kottke kreeg bij de beursgang geen oprichtersaandelen. 'Wat voor een klootzak moet je eigenlijk zijn om succesvol te worden? Wat is de moraal van het verhaal hier?', zegt hij. De recensies zijn wisselend. The Daily Beast spreekt van karaktermoord, terwijl The Guardian zich wel kan vinden in het beeld. 'De man die rotsvast overtuigd was van zijn eigen gerechtigheid, beëindigde Apples liefdadigheidsprogramma's, overzag belastingontwijking op gigantisch grote schaal en betaalde Chinese werknemers een schijntje om iPhones te maken.' 'Gibneys film ontleed de tegenstrijdigheden, de meedogenloosheid en het doelloze gedrag die van Apples idealen een schijnvertoning maken, zelfs al blijven hun product zo goed als onweerstaanbaar', zo sluit de Britse krant af.

Bron(nen):   De Morgen      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KarlRuprechtKroenen

  Na het ophemelen, loven en prijzen van de mini-god Stief Jops dan nu zijn menselijke kanten in het licht zetten, wel zo eerlijk.
  En warempel, hij bleek een echt mens te zijn met narcistische en geldgierige trekjes.
  Hij zou zonder Steve Wozniak nooit zo ver gekomen zou zijn, maar dat vond hij zelf natuurlijk niet.

  • Zonspotter Peter

   Hij is niet ver gekomen. Hij werd doodziek. De man was door en door rot van binnen. Niks mis met zijn producten, maar hoe het tot stand is gekomen.
   Maar zijn de meesten niet zo ? Hoe meer winst hoe erger ?
   Ik voel me hier ook uitgebuit. Er is nog verschil met China.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 2. Petercas

  Bil Gates kan het tenminste nog delen al was ik er niet bij toen hij dit vermogen verdiende.

 3. DoubleUC

  Een exellent voorbeeld van de Anti Sociale Persoonlijkheidstoornis. (Psychopaat)

Reacties niet toegestaan