Smartphones brengen treinverkeer in gevaar

Door het toenemende gebruik van smartphones komt de veiligheid op het spoor in gevaar. Volgende maand worden de nieuwe mobiele datafrequenties geveild en ProRail vreest dat de te sterke zendmasten de communicatie van ProRail via de GSM-R gaat verstoren. De Volkskrant schrijft dat ProRail een rechtszaak aanspant tegen het Agentschap Telecom, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt. De spoorbeheerder eist dat het agentschap bij de veiling maatregelen neemt om te voorkomen dat smartphones het eigen communicatienetwerk van ProRail (GSM-R) verstoren. ProRail gebruikt het netwerk voor de informatieborden en de communicatie met machinisten om hen in noodgevallen te waarschuwen voor blokkades van het spoor. Ook het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS dat treinbotsingen moet voorkomen, functioneert alleen als GSM-R in de lucht is.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    In plaats van te jammeren en zaken te verbieden zouden ze beter wat innoveren en zelf een beter beveiligd systeem bouwen.

  2. Cornelis Berend

    Ah er worden weer frequenties geveild. Een nieuwe ronde telecombedrijven leegzuigen, zodat het geld niet naar de goede dienstverlening gaat maar ja… waar wel naar toe eigenlijk…

Reacties niet toegestaan