Binnenkort geen rempedaal meer in de auto

Hoe minder je hoeft te doen om een auto te laten rijden, hoe beter dus gaat nu zelfs het rempedaal uit de auto verdwijnen. In de nieuwe Nissan Leaf gebeurt dat in het stadsverkeer al in 90 procent van de situaties, schrijft het AD.

Deze elektrische auto heeft een e-pedal. Daarmee remt de auto op de motor af en wordt automatisch het remsysteem ingeschakeld. Als de bestuurder het gaspedaal niet meer aanraakt, komt de auto vanzelf tot stilstand, ook als je heuvel op of heuvel af rijdt. Zo wordt rijden met enkel een gaspedaal mogelijk. Camera’s en sensoren zorgen voor de juiste remafstand en -snelheid. Het systeem is vooral ontwikkeld om energie te winnen uit de remkracht, aangezien elektrische auto’s elk beetje stroom goed kunnen gebruiken.

“Binnen een paar jaar kunnen we het rempedaal definitief uit auto’s weglaten,’’ voorspelt ingenieur Simon Mitchell, de ontwikkelingschef van de nieuwe Nissan Leaf in de krant. “Maar de remmende werking van het systeem is nu nog te beperkt voor een noodstop. Opzettelijk, want we willen de consument eerst aan deze technologie laten wennen.”

Bron(nen):   AD