Nog dit jaar op de Europese wegen: een vrachtauto zonder chauffeur

Het is een vreemd gezicht, zo’n zelfrijdende vrachtwagen. Toch zullen we er aan moeten wennen. Na de zomer al laat supermarktketen Lidl een vrachtauto zonder chauffeur rondrijden in Zweden.

Daarmee is het kleine Zweedse autobedrijf Einride alle grote jongens als Tesla en Volvo te slim af. De T-Pod, zoals het prototype heet, heeft geen stuur of pedalen. De wagen kan worden aangestuurd met een afstandsbediening of helemaal zelfstandig rijden. Hij is zeven meter lang en er passen vijftien pallets op met een totaal gewicht van twintig ton.

De elektrische robottruck gaat rijden tussen de Zweedse steden Gothenborg en Helsingborg als onderdeel van een nieuw distributiesysteem. In het derde kwartaal wil Lidl beginnen met het vervoer van producten tussen meerdere Zweedse distributiecentra. Als groot voordeel noemt de Duitse supermarktgigant dat de wagens geen uitlaatgassen produceren en fluisterstil zijn.

De zelfrijdende auto’s worden enkel in het drukke stadsverkeer nog bijgestuurd door medewerkers op afstand. Einride hoopt dat er binnen twee jaar 200 T-Pods rondrijden in Zweden.

Bron(nen):   AD