FBI waarschuwt: “Koop geen smartphone van Huawei”

Amerikaanse burgers kunnen beter geen telefoons kopen van het Chinese merk Huawei. Dat hebben de directeuren van de FBI, CIA en NSA gezamenlijk verklaard tijdens een zitting van een Senaatscommissie. Ze suggereerden dat de Chinese inlichtingendiensten toegang zouden kunnen hebben tot de telefoons van China’s belangrijkste smartphonemerk.
FBI-topman Chris Wray zei tegen het Senate Intelligence Committee ”enorm bezorgd” te zijn. “Die toestellen geven de Chinezen de capaciteit om druk uit te oefenen of controle over onze telecommunicatie-infrastructuur. Het biedt ze de capaciteit om informatie op een kwaadaardige manier te wijzigen of te stelen, en het biedt hen de kans om onopgemerkte spionage uit te voeren.”De Amerikanen doen al langer moeilijk over Huawei. Voormalig CIA-baas Michael Hayden noemde het vijf jaar geleden al “vanzelfsprekend” dat de Huawei-apparatuur wordt gebruikt om Amerikanen te bespioneren. Hij dacht dat de techgigant achterdeurtjes zou inbouwen om communicatie af te luisteren voor de Chinese overheid. Ook waarschuwden Amerikaanse onderzoekers al voor de mogelijke risico’s van providerapparatuur van Huawei.

Bewijzen hebben de Amerikanen nooit geleverd, maar Huawei heeft nu wel een slechte reputatie in de VS. De smartphonefabrikant die begon als leverancier van telecomapparatuur voor providers, wordt op smartphone-gebied een steeds grotere concurrent van Apple en Samsung. In China is het merk al marktleider en ook in Europa zijn de verkoopcijfers uitstekend.

Bron(nen):   Newsmonkey