Pas op voor goedkope telefoonopladers: “Gevaar voor elektrische schokken en brand”

Wie zijn oplader weleens is kwijtgeraakt weet: je kunt online heel goedkoop een nieuwe aanschaffen. Ze zijn toch allemaal hetzelfde. Maar dat is niet helemaal waar, blijkt uit een test van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. Die bestempelt de helft van de onderzochte USB-opladers als onveilig.

Een officiële iPhone-oplader kost 35 euro, een exemplaar van Samsung is twintig euro, terwijl een merkloze variant vaak minder dan een tientje kost. Alleen die goedkope opladers deugen vaak niet. Test-Aankoop bekeek 51 exemplaren. Vier op de vijf opladers voor de iPhone was niet in orde. Bij die van Samsung vertoonde een kwart gebreken en aan veertig procent van de universele opladers mankeerde iets.

Vaak waren het primaire en secundaire stroomcircuit onvoldoende gescheiden, waren de onderdelen van slechte kwaliteit of was het apparaatje slecht in elkaar gezet. Daardoor wordt de kans groter op elektrische schokken, vonken en oververhitting, wat kan leiden tot brand. Één tip van de consumentenorganisatie: kies niet voor een merkloze oplader van minder dan tien euro uit een vage buitenlandse webshop. Die waren het vaakst niet in orde.

Bron(nen):   HLN