Waarom de batterij van je telefoon sneller leeg gaat in de kou

Mogelijk heb je het al gemerkt: als het koud is buiten, gaat je telefoon sneller leeg of kan hij zelfs helemaal uitvallen. Twee experts leggen aan RTL Nieuws uit hoe dat kan.

“Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen”, aldus prof. dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven. “Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het koud wordt, gaat het slechter. In de chemie zeggen we dan ook: ‘hoe heter, hoe beter'”.

Apple geeft ook zelf aan dat de iPhone het beste werkt bij temperaturen tussen de nul en 35 graden Celsius. “Als een iOS-apparaat in een heel koude omgeving wordt gebruikt, kan dat de gebruiksduur van de batterij tijdelijk korter maken en kan het apparaat daardoor worden uitgeschakeld”, schrijft de smartphone-gigant.

“Door de kou gaat de interne weerstand van batterijen omhoog, waardoor de lading moeilijker door de batterij beweegt”, legt dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft uit. “Als gevolg daarvan levert de batterij moeilijker het beloofde voltage dat apparaten nodig hebben om te werken. Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is.”

 

Bron(nen):   RTL Nieuws