Behoefte aan privacy? Zo zorg je ervoor dat Facebook niet álles weet

Facebook is maar op één ding uit en dat is jouw persoonlijke informatie. Je hebt nauwelijks door wat je allemaal prijsgeeft aan het sociale netwerk. Wil je je privacy wat beter afschermen, dan heeft het Algemeen Dagblad zes adviezen voor je.

1. Pas je advertentievoorkeuren aan
Door een analyse van je klik- en likegedrag binnen en buiten Facebook, ben je in een doelgroep geplaatst. Selecteer ‘je advertentievoorkeuren beheren’ om te zien bij welke doelgroepen je hoort. Pas het aan als je dat niet wil.

2. Verwijder contacten
Eerder deze week schreven we hoe Facebook een dik dossier bijhoudt over iedereen. Als je daarin kijkt, zul je versteld staan van de hoeveelheid namen en telefoonnummers die het sociale medium heeft verzameld. Via deze link kun je die contacten verwijderen.

3. Haal je telefoonnummer weg
Facebook is dol op telefoonnummers. Mogelijk heb je je nummer automatisch gekoppeld toen je Messenger op je mobiel installeerde. Wil je je telefoonnummer ontkoppelen, klik dan rechts bovenaan op het pijltje en daarna op Instellingen. Kies voor Mobiel, kies je nummer en klik op ‘Uit je account verwijderen’.

4. Gebruik een nieuw e-mailadres
Ongetwijfeld weet Facebook je e-mailadres. Je kunt er voor kiezen om een nieuwe aan te maken en die te verbinden aan je account.

5. Deel je locatie niet
Mogelijk heb je Facebook ooit toestemming gegeven om je locatie op te slaan. Het bedrijf weet dus altijd waar je bent, nu en in het verleden, en toont je op basis daarvan advertenties. Lees hoe je je locatie uitzet op je iPhone of Android door op de betreffende links te klikken.

6. Like willekeurig enkele pagina’s
Breng Facebook in de war door willekeurig wat likes uit te delen. Kies voor hele verschillende onderwerpen en verander je woonplaats, zodat Facebook je niet meer in kan delen in een doelgroep.

Bron(nen):   AD