Elon Musk: “Marskolonie moet mensheid redden na derde wereldoorlog”

We moeten haast maken met de kolonisatie van Mars, zodat we de mensheid kunnen redden als de derde wereldoorlog uitbreekt, zei Elon Musk zondag tijdens een presentatie op SXSW.

“Het is belangrijk om een zelfvoorzienende basis op Mars te hebben. Omdat de planeet verder van de Aarde ligt is in geval van oorlog de kans op overleven groter dan bij een basis op de Maan,” zei de oprichter van Tesla en SpaceX. “Als er een derde wereldoorlog uitbreekt, moeten we er zeker van kunnen zijn dat er genoeg van de menselijke beschaving elders is om ooit terug te kunnen keren naar de Aarde.”

SpaceX werkt aan een honderd meter lang ruimtevaartuig dat honderd mensen tegelijk naar Mars kan brengen, genaamd de BFR (Big Fucking Rocket). Dat een eventuele Marskolonie enkel voor extreem rijken beschikbaar zou zijn, weerspreekt Musk. “De risico’s zijn groot. Het is moeilijk, gevaarlijk met een goede kans dat je het niet overleeft,” zegt hij. “Er zullen in het begin weinig mensen zin hebben om te gaan.” In de eerste helft van 2019 moet de BFR zijn eerste reis gaan maken. Maar de visionair erkent dat zijn “planning meestal wel erg optimistisch is.”

AI
Meer dan atoombommen vreest hij echter ongereguleerde kunstmatige intelligentie als aanjager van een derde wereldoorlog. “Let op mijn woorden. AI is veel gevaarlijker dan kernwapens. Dus waarom is er geen regelgeving?” Hij stelt een overheidsorgaan voor dat ‘inzicht en overzicht’ heeft over kunstmatige intelligentie, zodat het kan worden ontwikkeld ‘in symbiose met de mensheid’.

Maar, zo waarschuwt Musk, zelfs het bepalen van veiligheidsparameters brengt allerlei risico’s met zich mee. Stel dat een superintelligente AI de opdracht krijgt om het geluk van mensen te maximaliseren, dan kan hij zomaar besluiten dat de beste manier om dat te bereiken is door alle mensen gevangen te nemen en hun hersenen te injecteren met dopamine en serotonine. Musk stelt voor dat digitale intelligentie daarom moet worden gebruikt om “de vrijheid van handelen van de mensheid” te maximaliseren.

Bron(nen):   The Guardian