“Zuckerberg is paranoïde geworden”

De problemen van Facebook zullen niemand zijn ontgaan. Ook CEO Mark Zuckerberg ziet eindelijk in dat er dingen moeten veranderen. Al is het alleen al omdat zijn bedrijf in een week tijd 51 miljard dollar aan waarde verloor.

Bronnen dichtbij Zuckerberg zeggen dat hij de afgelopen maanden echt veranderd is. Hij heeft diep nagedacht over wat er is gebeurd en hij wil echt graag de problemen waar zijn bedrijf mee kampt oplossen. Hij lijkt bovendien oprecht bezorgd. “Dit hele jaar heeft zijn persoonlijke tech-optimisme enorm veranderd,” zegt een manager binnen Facebook. “Het heeft hem veel meer paranoïde gemaakt over de manieren waarop mensen misbruik kunnen maken van het ding dat hij heeft gebouwd.”

Het afgelopen jaar heeft ook Facebooks idee veranderd over de platform versus publisher-kwestie. Het sociale netwerk heeft altijd geroepen dat het enkel een platform is en dus geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor alles wat erop gepubliceerd wordt. Maar ook dat begint te kantelen. Het blijft natuurlijk een platform, maar het bedrijf realiseert zich dat het ook kenmerken van een uitgever heeft en zorg draagt voor haar lezers en voor de waarheid. Je kunt de wereld niet opener maken en meer verbonden, maar tegelijkertijd die wereld kapot maken. Dus publisher of platform, Facebook lijkt eindelijk te beseffen dat het allebei is.

Bron(nen):   Wired