Waarom Elon Musk in de problemen zit met zijn Tesla’s

Model 3 moest de betaalbare Tesla worden, beschikbaar voor een brede groep mensen. Alleen gaat het helemaal mis met de productie ervan. Die blijft namelijk gigantisch achter. En dat heeft volgens analisten te maken met het feit dat grote baas Elon Musk heeft ingezet op een volledig geautomatiseerde fabriek.

Analisten Max Warburton en Toni Sacconaghi van adviesbureau Bernstein schrijven dat Musk de auto’s niet snel genoeg op kan leveren, juist doordat er zoveel robots worden gebruikt voor de productie. Te ambitieus, te riskant en te ingewikkeld, noemen ze het productieproces.

Letterlijk schrijven ze in hun rapport: “Wij zijn van mening dat Tesla te ambitieus is geweest met de automatisering van de Model 3-lijn. Weinigen hebben de situatie zelf kunnen aanschouwen (de fabriek is niet openbaar toegankelijk), maar we weten dit: Tesla heeft vergeleken met traditionele fabrikanten twee keer zoveel uitgegeven aan de productiecapaciteit.”

Het probleem zit vooral in de eindassemblage, concluderen de analisten, die daaraan toevoegen dat ‘s werelds beste automakers, de Japanners, automatisering in de eindfase proberen te beperken omdat het “duur is en statistisch gezien een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.”

Doordat automatisering zo ver is doorgevoerd is het lastig om mankementen in het productieproces te verhelpen, stellen ze verder. Andere autofabrikanten hebben een gelijkaardige werkwijze uitgeprobeerd maar zijn daarop terug gekomen. Elon Musk dacht het echter beter te weten.

 

Bron(nen):   Business Insider