Facebook vroeg ziekenhuizen om medische dossiers te delen

Het gaat van kwaad tot erger met Facebook. Amerikaanse media schrijven vandaag dat het sociale netwerk diverse grote Amerikaanse ziekenhuizen heeft gevraagd om medische dossiers te delen.

Facebook vroeg om geanonimiseerde informatie over ziekten en medicijnen van patiënten. Deze gegevens wilde Zuckerberg samenvoegen met verzamelde gebruikersdata. Zo zouden ziekenhuizen patiënten kunnen helpen die speciale zorg nodig hebben.

Het voorstel kwam nooit verder dan de planningsfase en het project is opgeschort na het privacy-schandaal met Cambridge Analytica. “Het is bij een plan gebleven. We hebben nooit data van ziekenhuizen ontvangen, gedeeld of geanalyseerd,” aldus een woordvoerder van Facebook tegen het Amerikaanse CNBC.

Maar het is nauwelijks een maand geleden dat het bedrijf met onder meer Stanford Medical School en het American College of Cardiology in gesprek was over de ondertekening van een overeenkomst om data te delen. Volgens drie directe betrokkenen wilde Facebook medische gegevens van ziekenhuizen combineren met wat het sociale netwerk weet over een patiënt.

Stel bijvoorbeeld dat een ouder persoon hartproblemen heeft en onlangs een operatie heeft ondergaan. Uit gegevens van Facebook kan blijken dat diegene geen vrienden in de buurt heeft en alleenstaand is. Het ziekenhuis kan dan besluiten om een verpleegkundige langs te sturen ter controle.

Dat klinkt, zoals gewoonlijk, weer goedbedoeld, maar heeft verregaande gevolgen voor je privacy. Ten eerste zijn medische dossiers strikt vertrouwelijk en ten tweede hebben mensen geen toestemming gegeven voor het delen van de data. Ook als die gegevens geanonimiseerd zijn, staat de privacy ter discussie. “Consumenten zijn er nooit van uitgegaan dat hun gegevens op deze manier zouden worden gebruikt,” aldus Aneesh Chopra van e-healthbedrijf CareJourney.

Bron(nen):   CNBC