Heel hip om te stoppen met Facebook, maar het echte probleem los je er niet mee op

Stoppen met Facebook was nog nooit zo populair. De helft van de Nederlanders overweegt om zijn account te deleten. Een mooi initiatief, maar het echte probleem los je er niet mee op, legt privacy-expert Merel Koning uit aan Metro.

“Waar we het over moeten hebben, is of het bedrijfsmodel van Facebook legitiem is. Accepteren we als maatschappij dat een bedrijf geld verdient door ons zo goed mogelijk in de gaten te houden en te manipuleren?” Facebook verwijderen, maar wel op Instagram blijven heeft bijvoorbeeld weinig nut. Instagram is immers onderdeel van Facebook. Snapchat is dat niet, maar heeft wel hetzelfde verdienmodel.

“Ook WhatsApp is onderdeel van Facebook, maar de inhoud van je gesprekken blijft achter gesloten deuren, die is namelijk versleuteld. Over de meta-data – de informatie over je communicatie dus met wie je communiceert, op welk tijdstip, etc. – hebben ze dan weer wel beschikking”, vertelt privacy-expert David Korteweg van Bits of Freedom.

Koning: “Na de overname van Whatsapp door Facebook beloofde Whatsapp dat gegevens nooit met het moederbedrijf gedeeld zouden worden. Maar stukje bij beetje wordt die grens steeds verlegd. De twee bedrijven zijn toch gegevens met elkaar gaan delen en Europese privacy waakhonden hebben hierop moeten ingrijpen.”

De enige oplossing is kiezen voor privacyvriendelijke alternatieven: Signal in plaats van WhatsApp, Vero in plaats van Instagram, Diaspora in plaats van Facebook.

Bron(nen):   Metro