Deze beslissing kost Google in één keer 10 miljard dollar

Google stopt met Project Maven, dat artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt voor het Pentagon. Het zou gaan om een ethische beslissing.

De AI zou moeten gaan bepalen wie er moet worden gedood tijdens een militaire missie met drones. Google heeft besloten om het lucratieve contract dat in 2019 afloopt niet te verlengen. De techgigant leverde de kunstmatige intelligentie om dronebeelden te analyseren. Op basis van die analyse zou in de toekomst worden bepaald over leven en dood.

Het leger heeft hoge verwachtingen van het systeem, maar bij Google ontstond er intern veel ophef. Al zeker twaalf mensen zouden zijn opgestapt vanwege het project en een interne petitie werd door duizenden mensen ondertekend. Er is bovendien een brief naar topman Sundar Pichai gestuurd waarin werknemers van Google schrijven dat het bedrijf zich niet bezig moet houden met oorlog.

Ook van buitenaf klonk er kritiek. Meer dan 90 computerwetenschappers van de internationale commissie voor controle op bewapende robots (ICRAC) riepen Google in een brief op om te stoppen met Project Maven. Het bedrijf heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan alle ophef.

Bron(nen):   Newsmonkey