Duizenden accounts Bol.com en Zalando gehackt

Gehackte accounts van onder meer Zalando, Bol.com en Wehkamp zijn voor een habbekrats verkocht aan criminelen. Zij bestellen dure producten op naam van de accounthouder die ze vervolgens doorverkopen op Marktplaats.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het zou gaan om duizenden accounts. De politie heeft al honderden meldingen binnen gekregen en Wehkamp zegt zelfs dagelijks met de fraude te maken te hebben. De criminelen laten de pakketjes die ze dus op naam van iemand anders bestellen, bezorgen bij afleverpunten.

Daar worden de gloednieuwe iPhones, laptops en andere dure producten opgehaald. De criminelen verkopen ze vervolgens online door.

De politie heeft er al diversen aangehouden. “Door geldstromen en adresgegevens te analyseren proberen we deze oplichters te pakken”, aldus de politie.

Wil je voorkomen dat jou dit overkomt, controleer dan eerst of je accounts niet gehackt zijn via de website Have I Been Pwnd.

Verzin daarna een sterker wachtwoord. De volgende methode kan daarbij handig zijn: bedenk een zin die je gemakkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld: de zesjarige beer houdt van zalm uit de beek achter het vierde huisje. Het wachtwoord wordt dan ‘6beerzalmbeek4huis’. Zo kom je aan een sterk wachtwoord dat je nooit vergeet.

 

 

Bron(nen):   RTL Nieuws