Waarom zonnepanelen nu minder goed werken dan op een mooie winterdag

Je zou denken dat het feest is voor het zonnepaneel deze week. Zoveel licht, zoveel warmte, dat hebben je panelen nog nooit meegemaakt. Toch produceren ze meer energie op een mooie winterdag.

Dat komt voornamelijk door die warmte. Deze dagen wordt een paneel wel 65 graden heet. Daardoor vermindert het effect van het zonlicht. Feitelijk geldt: hoe warmer een zonnepaneel is hoe slechter het werkt. Op een warme dag als vandaag produceert het tot wel 15 procent minder elektriciteit dan op een zonnige winterdag als de temperatuur rond het vriespunt ligt.

“Vergelijk het zonnepaneel met een lekke waterton”, zegt professor Wim Sinke van TNO. “In die ton wordt water gegoten, dat kun je vergelijken met zonnestraling. Tegelijkertijd loopt er water weg door het lek. Dat lek is te vergelijken met het effect van warmte. Hoe harder de straal waarmee de ton wordt gevuld, hoe hoger het water in de ton komt te staan.”

Nog steeds wekken de zonnepanelen deze dagen relatief veel energie op, maar niet zoveel als op een zonnige, maar koele winterdag. Dat, terwijl we wel veel meer energie nodig hebben. Een gemiddeld huishouden verbruikt 10 procent meer stroom als het warmer is dan 30 graden. Een ventilator kost bijvoorbeeld zeker 50 cent aan elektriciteit per dag. Een airco met gemak 7 tot 8 euro. Ook het waterverbruik ligt hoger dan normaal. Een gezin verbruikt zeker een kwart meer dan normaal.

Bron(nen):   Newsmonkey