Software kan je karakter voorspellen aan de hand van oogbewegingen

Een computer die je oogbewegingen bestudeert en zo je karakter voorspelt, het klinkt vooruitstrevend, maar het is vooral gevaarlijk.

Wetenschappers ontdekten eerder dit jaar een verband tussen de persoonlijkheid van mensen en hun oogbewegingen. Ze hebben vervolgens een AI ontwikkeld die door de oogbewegingen van 42 studenten te analyseren hun karakter kon voorspellen.

De nieuwe technologie kon vier van de ‘Big Five’-karaktereigenschappen correct vast stellen: inschikkelijkheid, extraversie, zorgvuldigheid en emotionele stabiliteit. Alleen openheid voor nieuwe ervaringen wist het computerprogramma niet op te merken.

Het goede nieuws is dat de interactie tussen mens en machine kan worden verbeterd door deze technologie. Als een machine kan interpreteren hoe een mens in elkaar zit, kan hij zijn handelen daarop afstemmen. “Dit onderzoek biedt kans om robots en computers te ontwikkelen die meer natuurlijk zijn en de sociale signalen van mensen beter kunnen interpreteren,” aldus hoofdonderzoeker Tobias Loetscher van de University of South Australia.

Het slechte nieuws is dat je problemen krijgt met je privacy. Stel je voor dat Facebook, die al een patent heeft op software om oogbewegingen te volgen, deze informatie verkoopt aan bedrijven. Gericht adverteren gaat daarmee naar een compleet ander niveau en websites krijgen oncomfortabel veel persoonlijke informatie over hun bezoekers.

Volgens het rapport was de software in staat om vast te stellen hoe nieuwsgierig iemand is, hoe neurotisch, open-minded, optimistisch en consciëntieus. Dus terwijl je door je Facebook-tijdlijn scrolt wordt er een compleet persoonlijkheidsprofiel van je opgesteld aan de hand van de manier waarop je kijkt.

Bron(nen):   Mashable