Duizenden computers getroffen door ransomware: virus verspreidt zich snel

Een virus gijzelt duizenden Nederlandse computers, waardoor mensen niet meer bij hun foto's en documenten kunnen. De ransomware die GandCrab heet verspreidt zich in razend tempo. Daarover schrijft RTL Nieuws.

Pas als slachtoffers duizend euro losgeld betalen kunnen ze weer bij hun bestanden. Gandcrab is niet nieuw. Al sinds begin dit jaar worden Windowscomputers geteisterd door het virus, maar pas de afgelopen twee maanden zien cybersecurity-experts een enorme stijging in Nederland. De ransomware wordt verspreid via bijlagen in e-mails. Ook zit het soms in illegale software. Mensen denken gratis software te downloaden, maar ondertussen wordt hun computer 'gegijzeld'.

Onderzoeker Thomas Maarseveen van cybersecuritybedrijf Steel Mountain ziet momenteel elke minuut nieuwe infecties. "Er zijn veel Nederlandse slachtoffers, maar je hoort er weinig over", aldus Maarseveen tegen RTL Nieuws. Ook veel Duitse, Belgische en Britse computers zijn getroffen. Getroffenen hebben twee dagen de tijd om duizend euro te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld. "GandCrab is een goed voorbeeld van ransomware die zich blijft ontwikkelen", vertelt Dave Maasland van cybersecuritybedrijf ESET. "Er worden constant nieuwe trucjes aan toegevoegd om meer slachtoffers te maken." De malware is populair onder criminelen. "Je kunt de malware huren en dan zelf verspreiden. Een deel van het buitgemaakte losgeld gaat naar de oorspronkelijke makers of onderhouders van de ransomware, de rest mag je zelf houden." Om te voorkomen dat jouw computer wordt getroffen is het belangrijk om alle updates te installeren en uit te kijken met het openen van vreemde bestanden op je pc of laptop. Het beste is om van al je documenten en foto's een backup te maken.

Bron(nen):   RTL Nieuws