‘Applecalyps’: Wat is er mis met het wonderbedrijf van Steve Jobs?

Apple heeft forse tegenwind. De concurrentie (lees Samsung) op de markt van smartphones wordt sterker. Sinds de lancering van de iPad in 2010 heeft Apple geen echt nieuw product gelanceerd (waar is de 'wow'-factor?). Van de zoveelste 'update' wordt niemand echt blij. De iPhone5 is goed maar niet fantastisch en zeker niet heel vernieuwend (de Galaxy S3 van Samsung heeft wereldwijd een groter marktaandeel). Ook de iPad  heeft steeds meer goede concurrenten (meestal ook nog eens  fors goedkoper). In consumentenonderzoeken is aan iPhone-gebruikers gevraagd: Is je volgende smartphone zeker weer een iPhone? Steeds gebruikers weten dat nog niet zo zeker. Een teken aan de wand... De belangrijkste aanwijzing voor de problemen van Apple een jaar na de dood van Steve Jobs: Na een ongekende stijging verliest het aandeel Apple fors aan waarde. Het aandeel in de laatste maanden. Wie recent instapte heeft hoofdpijn: Hoe ernstig is het? Als je op tijd had gekocht is er niks aan de hand: Dikke winst. Grote vraag vasthouden of verkopen? Komt het snel weer goed of verdere daling in  het  verschiet? Apple-aandeel in laatste twee jaar:    

Bron(nen):   DailyBeast  HuffPost  WSJ  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. WimB

  De halfwaardetijd van de design betovering is hooguit een paar jaar. Daarna dringt het besef door dat je je vooral scheel betaalt aan allereerst het gadget zelf en vervolgens aan het strikt gesloten business model. Aanvullend besef je dat alle – binnen de internet en green energy branche zo populaire – hippy-praat nogal dissoneert met het slavenwerk in Azië en het megalomane jacht dat recentelijk te water werd gelaten. En dan ga je een Samsung kopen.

  • OverMyDeadBody

   Samsung wordt ook in China gemaakt.
   Wat is dan het alternatief ?

   (in antwoord op WimB)
   • WimB

    Klopt volledig, maar het gaat me niet om het feit dat anderen geen fouten maken, het gaat me erom dat als Apple iets doet dat vermarkt wordt als Jezus terugkeer op aarde. Samsung maakt ook een hoop fouten, maar ze pretenderen niet de ultieme wereldverbeteraars te zijn.

    (in antwoord op OverMyDeadBody)
 2. besserwessie

  De magie van de vernieuwing raakt uitgewerkt.
  Het zijn langzamerhand bread and butter products.
  Zo is het destijds ook gegaan met de Macintosh: van de markt gepeeld door een duidelijk inferieure maar veel goedkopere Microsft.

 3. Kato Tan

  Vanaf de quadra (je weet wel, grafische industrie) met mac gewerkt vanwege het o.s. want dat is altijd de essentie van mac geweest, de intuïtieve gebruikers interface. Maar een maand geleden toch een windows laptop gekocht. en als mijn macpro desktop aan vervanging toe is wordt het waarschijnlijk een windows machine. want ik zie al jaren geen innovatie meer bij mac met name voor gebruikers in de grafische industrie. Bovendien erger ik me al een paar jaar aan het gesloten karakter van het systeem. Ik denk niet dat mac mij als klant gaat missen, ik ga mac’s design wel missen.

 4. RhodBerth

  He he, wik heeft ook eindelijk door dat het slecht gaat met Apple.

 5. jopie1978

  Apple doet aan winstmaximalisatie, dus melken ze lekker iphone en ipad concept zo lang mogelijk uit. Ik verwacht dat AppleTV of iets dergelijks al wel op de plank hebben liggen om hoe wij tv beleven te veranderen, dus maak jezelf maar nie druk om apple…..:)

Reacties niet toegestaan