Vliegende auto: komt Boeing met revolutie in transport?

Boeing heeft naar eigen zeggen een ‘vliegende auto’ de lucht in gekregen. Het toestel zweefde korte tijd boven de grond tijdens een eerste testvlucht. Het bedrijf hoopt op een revolutie in het stedelijk transport en de bezorgsector.

De vliegtuigbouwer concurreert met bedrijven als Airbus en Volocopter, die ook werken aan de ontwikkeling van een klein zelfvliegend vehikel dat verticaal kan opstijgen en landen.

De investeringen, ingegeven door grote ontwikkelingen in de benodigde technologie en frustraties over filevorming, kunnen de luchtvaartindustrie binnen een tiental jaar volledig op zijn kop zetten.

Het 9 meter lange voertuig van Boeing is deels helikopter, deels drone en deels vliegtuig. Het vloog tijdens de eerste test op een vliegveld in het Amerikaanse Virginia een kleine meter de lucht in en maakte na minder dan een minuut een zachte landing. “Dit is hoe een revolutie eruit ziet en het is vanwege de autonomie,” aldus John Langford, directeur van Boeing-dochter Aurora Flight Sciences.

De vliegtuigfabrikant wil nu twee versies ontwerpen, eentje voor twee en eentje voor vier personen, die 80 kilometer kunnen vliegen. Voor later dit jaar staan er tests gepland voor een variant die bijna 227 kilo aan pakketten kan vervoeren.

Belangrijkste obstakels zijn veiligheidsmaatregelen en regelgeving om te zorgen dat de vliegende auto’s op kunnen gaan in het verkeer in de lucht en op de weg.

 

Bron(nen):   The Guardian