Nederlanders massaal bezorgd over privacy, maar we doen er weinig aan

Gek genoeg is 94 procent van de Nederlanders bezorgd over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Een derde maakt zich zelfs zeer veel zorgen, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Toch doen we er weinig aan om onze online privacy beter te beschermen.

Mensen blijken zich vooral zorgen te maken over grote bedrijven en overheidsorganisaties die hun surfgedrag online volgen. Ze vrezen ook dat de gegevens die ze achterlaten bij bijvoorbeeld webwinkels in verkeerde handen vallen. Verder zijn ze bang dat hun identiteit wordt gestolen.

“In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens”, zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP tegen RTL Nieuws. “Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!”

Je kunt er ook zelf voor zorgen dat niet iedere app die daarom vraagt toegang krijgt tot al je gegevens. “Pas je privacy-instellingen op je telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees je ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen. Wees je bewust van je digitale voetspoor. Alles wat je op internet doet, beïnvloedt de informatie die je krijgt”, aldus de AP.

Maar het blijft lastig. Je wil toch die ene gezondheidsapp hebben of dat bepaalde spelletje spelen. Je kunt dan wel een symbolische daad stellen door van Facebook te gaan, maar meer dan dat is het ook niet, want verwijder je dan ook Instagram of Spotify? Gebruik je Google niet meer? Het gemak is te groot. Het enige dat je kunt doen is continu je privacy-instellingen in de gaten houden en je afvragen of je die app, die je waarschijnlijk nauwelijks gaat gebruiken écht toegang moet geven tot al je data.

Bron(nen):   RTL Nieuws